2017-03-08
假日係觀塘工業區做完野已經係夜晚8點幾, 見肚餓就係附近搵食。原來假日係觀塘工業區都幾靜下, 想搵間餐廳食都唔係咁易, 最後行到近巴士總站既宏利金融中心, 見到呢間90分鐘任飲任食打邊爐, 提供5個價錢既任飲任食套餐, 當然所包既肉類係有分別, 而我地就揀左$238既價錢, 再加左HK$39/位追加刺身放題。一坐低就即時揀左個招牌湯底: 椰子黃金雞木瓜湯店員先安排一煲椰子水, 當椰子水滾起之後, 我地先試試味, 味道其實很淡, 較為清甜, 比較天然黃金雞同木瓜係另外上, 黃金雞色澤金黃, 肉質鮮嫩, 店員建議將整碟雞倒入火鍋中, 蓋好煲蓋, 計時5分鐘即起, 就食到嫩滑雞肉果然雞肉入口幾滑, 而且唔會乾澀, 不過可能木瓜份量較少, 所以整個火鍋都唔太食到木瓜味至於野飲方面, 罐裝汽水、啤酒同紙包飲品都有另一面就係自助既火鍋配料, 包括多款丸類、腸仔、午餐肉、蔬菜等等...無論入黎揀咩套餐, 都可以出去自助拎呢D野食~呢堆自取食物區都幾受歡迎, 果然係90分鐘內大家都要分秒必爭醬油方面亦都係自助混醬 (唔洗額外收費)另一方面, 店員已經為我地送上任食既肉類。HK$238 既任食潻加包括:
黃金雞同木瓜係另外上, 黃金雞色澤金黃, 肉質鮮嫩, 店員建議將整碟雞倒入火鍋中, 蓋好煲蓋, 計時5分鐘即起, 就食到嫩滑雞肉 果然雞肉入口幾滑, 而且唔會乾澀, 不過可能木瓜份量較少, 所以整個 火鍋都唔太食到木瓜味
至於野飲方面, 罐裝汽水、啤酒同紙包飲品都有 另一面就係自助既 火鍋配料, 包括多款丸類、腸仔、午餐肉、蔬菜等等...無論入黎揀咩套餐, 都可以出去自助拎呢D野食~ 呢堆自取食物區都幾受歡迎, 果然係90分鐘內大家都要分秒必爭
醬油方面亦都係自助混醬 (唔洗額外收費) 另一方面, 店員已經為我地送上任食既肉類。 HK$238 既任食潻加包括: 美國特選牛小排、肩胛牛肉、海產盛盤、特選牛利、美國黑豚肉、黃金雞
由於湯底比較清, 所以較易食到每款野食既原汁原味, 肉類都色澤鮮紅, 很新鮮
特選牛利 - 雖然唔係厚切, 但出奇地食落略帶點爽口彈牙
牛小排 - 牛味較另外兩款為突出
肩胛牛肉 - 因為薄切關係, 所以沒有煙韌感
海產盛盤 - 當中最喜歡原隻墨魚仔, 很爽口鮮甜 每位追加HK$39既 刺身任食, 不過刺身係薄切, 以冰墊底, 刺身幾新鮮, 對於呢個價錢有呢個質素, 都算係一個驚喜。 不過 刺身區每晚 9:30就 LAST ORDER, 所以打算追加既朋友就要注意喇...
每次追加就要向店員落order, 而每個order都係以人數黎定, 減少左大家order太多而食唔哂既情況, 而當晚雖然我地係8:45開始食, 但肉類都冇任何缺貨情況出現, 反而自助野食配料有幾款就冇再加~
最後當然唔少得食甜品啦, 呢度有提供軟雪糕同乳酪選擇, 雖然配料區比較混亂, 但無損雪糕+乳酪既衛生同味道~