2021-07-29
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【大坑薯條坑 獨特人人啱】呢間嘅薯條真係勁出名🍟 之前喺果籽都見到有介紹過🍎 一直都勁想試!今次去開港島就去試吓係咪真係咁正😎 我哋嗰日朝早9點幾喺openrice都book到12點半食🤪~我是Menu~大坑薯條 Tai Hang Fries $78呢度嘅薯條果然名不虛傳,我哋真係食到停唔到手,兩個人都K.O.到成盤薯條🤤 一上枱就聞到好香嘅孜然味,食落唔會太濃味,剛剛好!面頭有啲高菜,咸咸哋,同啲薯條一齊食鹹度剛好😋 另外仲有個蛋黃醬,入面都撈咗啲高菜,點嚟食超正🤩 我相信係因為啲高菜已經夠鹹,所以啲薯條就冇落太多嘅鹽去做調味,正因為咁,我哋可以一條接一條咁食曬成兜佢😝蒜泥黑肉 Pastrami Slices $78蒜泥白肉就食得多啦,黑肉又有無見過呢🤪 呢度嘅黑肉係燻牛肉,面頭配上蒜泥同鎮江醋打成嘅醬汁,食落幾濃味,因為啲鎮江醋酸酸微微,都幾開胃,而啲牛肉口感偏硬,感覺似餚肉,不過又唔係咬唔到嘅韌,唔使擔心🤣腐乳卡邦尼 Fuyu Carbonara $138見到咁特別嘅配搭當然要嗌嚟試吓啦,估佢唔到幾好食喎🤩 其實佢有隻温泉蛋㗎!但係俾啲
【大坑薯條坑 獨特人人啱】
~我是Menu~
大坑薯條 Tai Hang Fries $78
蒜泥黑肉 Pastrami Slices $78
腐乳卡邦尼 Fuyu Carbonara $138
見到咁特別嘅配搭當然要嗌嚟試吓啦,估佢唔到幾好食喎🤩 其實佢有隻温泉蛋㗎!但係俾啲火箭菜遮住咗🥲 撈嘅時候見到都幾多配料吓,碟入面除咗溫泉蛋同埋火箭菜之外,仲有煙肉、青瓜、黃椒同埋洋蔥🧅 腐乳醬做得唔錯,唔會好突兀,我哋覺得幾夾幾好味😋 雖然腐乳醬會偏鹹,但撈埋啲蔬菜食感覺fresh同light 啲🥒
夏威夷果茶 Hawaiian Iced Tea $58
果香就唔太飲到,但感覺好清新,解渴一流🤓
檸檬仔 Lemmy Lemonade $58
呢枝lemonade有驚喜!一見到個檸檬仔個樣咁cute已經好鍾意,飲落唔會太酸,甜度剛好,好好飲🥺 上網search發現每枝係有31%檸檬汁,然後仲會加啲葡萄柚同埋柑橘油✨
~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛
地址:
Second Draft (大坑)
大坑銅鑼灣道98號地舖