2020-10-21
話說嗰日喺大角咀食完台灣嘢,經過見到間幾出名專食芋圓嘅甜品舖,諗住直落一個one night Taipei trip🤪所以就算見到門口全部都係人都照排隊🥶等嗰陣碌左陣OpenRice見佢都正評居多,有啲人更稱佢為香港第一芋圓😯令我更加想一試究竟🤓🍡芋香仙草芋圓 ($36)嚟到見佢賣相靚靚仔仔,啲芋圓排到整齊,好吸引咁🥶份量都好多🧐呢款裏面有芋圓、仙草、薏米、白玉、黑糖珍珠同芋香汁😛基本上食開甜品嘅人見到芋香汁上到嚟係呢種鮮艷嘅粉紫色都知係人工芋香味啦🤣所以我都無乜期望🙂而最重點嘅芋圓除左大粒之外都普普通通😕口感唔算好煙韌,芋頭、紫薯、蕃薯味都唔算好出,有待改善⚠️而其他配料都無乜味,成件事明明應該好夾,但又無呢個效果,所以有啲失望🤦🏻♀️整體其實有啲失望,可能睇完OpenRice之後太大期望💆🏻♀️自己覺得會有其他更好選擇呢😕
🍡芋香仙草芋圓 ($36)