2022-11-03
踏入秋季, 趕緊於大閘蟹季節來個「滋味蟹逅」吧!呢個月份一定係食雄蟹🦀, 夠晒成熟, 肉質肥厚鮮嫩, 蟹膏香味濃郁!孔夫子主打新派孔府菜, 糅合粵菜及魯菜元素, 創作出多款新派菜式。餐廳環境別緻, 裝修典雅復古, 而且好有格調呢ꕀ【大閘蟹盛宴 $488/位】 以爆膏江蘇大閘蟹入饌, 炮製出多道蟹粉入饌嘅佳餚, 款式豐富, 於盛宴上細意品嘗矜貴美味嘅大閘蟹🦀!𓌈˒˒ 龍皇吐霧酒香鮮鮑魚 推薦👍🏻!呢道菜上枱時仙氣滿滿, 碗內以乾冰鋪底🧊, 再以食用皂製造出餐桌上嘅「龍皇吐霧」奇景, 煙霧瀰漫🫧, 有仙境嘅感覺, 係視覺同味覺嘅一大享受😍!特選珍貴嘅南非6頭孔雀鮑, 以秘製鹵水汁浸泡, 鮑魚味道鮮甜, 非常入味, 口感彈牙𓌈˒˒ 黑毛豬叉燒 以蜜汁燒烤, 半肥瘦叉燒肉質軟腍, 醬汁味道香甜𓌈˒˒ 艷影蝦球蝦球外層嘅炸衣唔會太厚, 配上芒果檸檬醬汁🍋, 酸酸甜甜, 清新開胃⸝⸝𓌈˒˒ 蟹粉蟹肉千絲豆腐羹裏面有蟹粉及蟹肉, 蟹粉味道香濃, 豆腐干切成絲, 口感嫩滑, 豆腐干絲完全吸收晒湯汁嘅精華, 啖啖蟹粉與湯汁, 回味無窮🤤! 𓌈˒˒ 清蒸大閘蟹公主角出場了🤩!清蒸能帶出蟹肉嘅甘香鮮甜, 蟹
【大閘蟹盛宴 $488/位】
𓌈˒˒ 龍皇吐霧酒香鮮鮑魚
𓌈˒˒ 黑毛豬叉燒
以蜜汁燒烤, 半肥瘦叉燒肉質軟腍, 醬汁味道香甜
𓌈˒˒ 艷影蝦球
𓌈˒˒ 蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
𓌈˒˒ 清蒸大閘蟹公
主角出場了🤩!清蒸能帶出蟹肉嘅甘香鮮甜, 蟹膏量多飽滿, 色澤金黃, 啖啖蟹肉, 可以點上蟹醋, 非常滋味, 好滿足😋!
𓌈˒˒ 蟹粉蟹肉扒菜苗
菜苗鮮甜脆嫩🥬, 配以濃郁甘香嘅蟹粉, 鮮味無比⸝⸝
𓌈˒˒ 蟹粉小籠包
小籠包包裹著濃郁嘅蟹粉及蟹肉, 有淡淡蟹油香, 肉汁相當豐富!
最後仲有祛寒嘅薑茶湯圓享用~
【大閘蟹盛宴】
• 龍皇吐霧酒香鮮鮑魚
• 孔門叁彩碟|黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉、艷影蝦球
• 蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
• 清蒸大閘蟹公