2019-09-02
雖然小小豬就唔飲咖啡,不過有得DIY體驗咖啡畫花之外,就係咁我地就約埋姨姨去玩一個下午啦~ 每地今日就去位於旺角係小店 - 笠笠咖啡整DIY啦~ 睇人玩咖啡畫花都好多次,自己去整都係第一次,初時都好擔心困難。不過原來都有好多款式圖樣俾我地參考嘅~ 除左咖啡之外,原來仲有得DIY整熱香餅,依個貪玩嘅小小豬當然又想整埋一份啦~ 未開始之前就先睇下短片教學~ 好啦....飲杯送一到就可以開始動手了,成日覺得這些COFFEE SHOP都係得咖啡,原來都有其他選擇,好似小小豬就左杯草莓鮮奶,我就叫左一杯紫薯鮮奶~ 姨姨就向高難度挑戰,嚟一個3D版畫花~ 姨姨話看似好難,但其實只要好好控制住啲泡泡,咁就好容易啦~ 姨姨嘅完成品,都可接受啦....哈哈哈~ 另一邊小小豬都開始畫緊,睇見佢一筆筆慢慢咁係杯面畫,又真係好似有板有眼,而且一向粗手粗腳嘅佢竟然係可以輕輕手咁去做,真係要俾個LIKE佢呀~ 大功告成,雖然佢唔係整得好靚,不過都要俾少少支持佢啦~ 另一個重點就一定係送嘅卡通蛋白餅,真係款款都咁可愛,好想要晒佢地呀~ 我地ORDER左三杯,就可以隨機得到三款卡通
每地今日就去位於旺角係小店 - 笠笠咖啡整DIY啦~
未開始之前就先睇下短片教學~
姨姨就向高難度挑戰,嚟一個3D版畫花~
姨姨話看似好難,但其實只要好好控制住啲泡泡,咁就好容易啦~
姨姨嘅完成品,都可接受啦....哈哈哈~
大功告成,雖然佢唔係整得好靚,不過都要俾少少支持佢啦~
我地ORDER左三杯,就可以隨機得到三款卡通蛋白餅,小小豬一見到佢近期至愛嘅比卡超就已經勁開心。款款都超可愛,睇見到唔捨得食落肚,最後就緊係俾為食豬二話不說就消滅左啦~
原本我都打算杯紫薯鮮奶自己畫,點知依個小小豬要幫我攪攪陣~
真係唔知佢想畫乜,不過最後放粒蛋白餅上去即刻好似美觀返少少~
畫完都開始有點肚餓,先嚟一個煙三文魚意香草包~
之後就嚟另一個小小豬期待節目,就係去整DIY熱香餅~
其實係整咩圖案都可以,不過小小豬就建議整佢近期熱愛嘅比卡超同精靈球~
係姐姐邊教邊幫嘅情況下終於完成,仲加多一個雪糕球,食得啦~
自己整有一份成功感之餘,仲特別好味,小小豬好快就KO晒啦~
食飽飽仲玩一陣BOARD GAME先走呀~