2023-05-04
【屯門區】【燒肉男】有位認識咗一段時間但平時唔多兩句嘅女僕問我屯門有咩食 for 朋友慶生,一臉尷尬嘅我即刻打開 1am屯門區 睇睇,又真係好似冇乜選擇。諗起之前同朋友嚟過一間燒肉店但係最後食唔成,就同佢講,咁講完自己點都要食一次。就係咁樣,夾咗個好日都唔見一次嘅朋友過嚟屯門同我食呢間。佢分咗四款餐,喜、極,再上唔係配而、泣,而係尚、尊,都係晚市放題餐嚟。我哋本身想食第二級嘅極,但係門口阿姐講話尚、尊做緊八折,圍埋差唔多咋喎。因此就要咗「尚」餐,第三級嘅,可能有啲人見到「三級」呢兩個字又爭住衝出嚟受傷,不過都唔理得咁多喇。貴啲嘅呢兩款餐原來仲有「KIRIN 一番搾生啤」同「日本清酒」免費任飲,正喎,後者我有飲,雪凍嗰陣幾夠味。之後有九款肉自動送上,包括「牛頸脊」、「澳洲M6和牛肩胛肉眼」、「日式胸腹肉」、「一口牛柳粒」、「牛舌」、「封門柳」、「牛勒條」、「牛板腱」同「牛小排」,我第一款係試牛頸脊,覺得超好食,吊打其他款式。不過唔知點解,真係淨係嗰碟好食,之後就算再叫返都冇咁好食咁嘅。另外,我覺得牛板腱同封門柳其實都幾好,啲肉嘅特性可能本身都適合做燒肉。小食方面,我特別欣賞「鯛魚燒」同「
不過唔知點解,真係淨係嗰碟好食,之後就算再叫返都冇咁好食咁嘅。另外,我覺得牛板腱同封門柳其實都幾好,啲肉嘅特性可能本身都適合做燒肉。小食方面,我特別欣賞「鯛魚燒」同「炸味玉」,後者即係炸雞蛋。
講到食燒肉就梗係飲酒,但係好似我呢類懦夫咁,一飲就冧,仲有冇其他選擇呢?係有嘅。飲品櫃有近年好興嘅樽仔冷泡茶,佢哋嗰款係「冷泡茉莉」。另外仲有 SOUL FIZ有氣柑桔 / 荔枝汁,朋友勁中意飲,飲到痴咗線咁。
飲飽食醉就梗係叼返個甜品,佢哋有甜品櫃,我有食朱古力慕絲同埋提拉米蘇杯,都 okay 嘅。不過最特別係有牛角包窩夫,我分別試咗「提拉米蘇味」配薄荷朱古力雪糕同埋「抹茶味」配藍莓芝士蛋糕雪糕,都幾驚喜喎。
呢啲自費活動梗係要埋單,兩位 $860,即係四百三蚊位,有呢啲牛,有啤酒、清酒任飲,其他飲品同甜品嘅表現都唔差,再加上佢係喺屯門 V City 對面,毗鄰屯馬綫屯門站,交通都算方便,所以應該係有下次嘅,睇際遇啦。。。
(地址:屯門鄉事會路88號 The Parkville 1樓12B號舖)