2023-05-04
【屯門區】【魚匠屋】我同其他 foodie 唔同嘅地方,就係我唔會跟住潮流去邊就去邊,反而係遊走於各大街小巷,起唔起眼嘅嘢都走去食一餐。而今次就同上次一樣,碌咗入屯門嘅美樂站嗰頭,本身諗住行吓美樂花園,但係行咗個圈都搵唔到啱食。之前呢度係新開咗間粉麵店叫潮成園,不過我喺 1am0878 已經寫咗,無謂翻炒。行行吓就行返去蝴蝶邨個商場,本身見佢都係得啲爭鮮之類嘅餐廳,點知畀我見到有間嘢,門口有人等入座之餘,仲有唔少人等緊外賣喎。行多陣等佢退咗一浸人先埋去,一位有位喎,見幾多人食呢度啲鍋物,我都唔執輸,叫個「一人前火鍋」,佢係一個「野菜鮮菌鍋」嚟,有啲菜同菇 default 咗喺度煮架喇。跟住仲有魚餅、年糕福袋、珍寶仿蟹棒同埋牛蒡卷。呢幾樣嘢都不過不失,個餐配唔同肉係唔同價錢,我配「安格斯牛肉」係 $108,湯底揀咗「壽喜燒」配「日本生蛋」,仲有個「紫菜飯素」都幾好食,毅然放棄咗佢嚟錯咗嘅讚岐烏冬。而個湯底同啲肉都幾好,係滿意嘅。我有落火鍋追加,加 $48 食埋「豚肉梅片」,我覺得不比牛肉遜色,幾好。嘢飲可以優惠價加配,我叫咗杯 $12 嘅「抹茶蜂蜜分子」,係凍抹茶加蜜糖波波,幾好飲。咁樣
我有落火鍋追加,加 $48 食埋「豚肉梅片」,我覺得不比牛肉遜色,幾好。嘢飲可以優惠價加配,我叫咗杯 $12 嘅「抹茶蜂蜜分子」,係凍抹茶加蜜糖波波,幾好飲。咁樣食法先 $168,都算係街坊價,我都覺得食得有啲飽。。。
(地址:屯門湖翠路1號蝴蝶廣場2樓R246號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #美樂 #屯門碼頭 #魚匠屋 #一人前火鍋 #野菜鮮菌鍋 #魚餅 #年糕福袋 #珍寶仿蟹棒 #牛蒡卷 #安格斯牛肉 #壽喜燒 #日本生蛋 #紫菜飯素 #豚肉梅片 #抹茶蜂蜜分子 #1am0900 #1ambackup