2023-07-03
今次朋友介紹下去咗呢個隱世地方,本身以為西貢果邊但後來先知原來係布袋澳。去到第一下感覺真係世外桃源,好似去咗個香港嘅神秘漁港咁,但係食物質素同價錢都絕對係比西貢更好更抵食!大部份海鮮都係即場簡,而且全部都生猛又大隻,最好嘅地方係佢明碼實價,本人真心驚鬼秤,但呢度每樣都係直接講明價錢,絕對唔係拎去秤完先報價,可以放心購買。———————————————🌟象拔蚌兩食 $698 (另加$50刀工費)想講呢個價錢係真心覺得抵,仲要簡嘅時候係一邊睇住佢哋噴水🤣師傅將主體部份切片做刺身,食落係超鮮甜同爽口,特別係靠尾嘅位置肉質仲厚少少,但咬落都爽口彈牙。另外唔可以生食果部份就用炸起加少少鹽,食落一樣好好味。.🌟白灼花螺 (例牌) $158點解叫花螺係因為見到佢啲花螺真係好大隻🥹同平時自己街市買開嘅完全唔一樣。成份例牌大約有3十幾粒,粒粒都大粒又新鮮,咬落好彈牙。.🌟蒜蓉粉絲蒸扇貝 $38/隻呢個扇貝唔係屬於好大隻果啲,中間Size,連埋蒜茸蒸食落都好鮮甜。.🌟炒蟶子 $48/隻蟶子簡直係巨型size🤣忍唔住每人叫咗兩隻,食落啖啖肉又好鮮甜,大隻到連裙邊都好食。.🌟蒜蓉炒油麥菜 $68上台第一下覺得
———————————————
🌟象拔蚌兩食 $698 (另加$50刀工費)
🌟白灼花螺 (例牌) $158
🌟蒜蓉粉絲蒸扇貝 $38/隻
🌟炒蟶子 $48/隻
🌟蒜蓉炒油麥菜 $68
上台第一下覺得份量好多,而且我最欣賞佢嘅地方係唔會落大量油同味精,呢個睇菜底啲汁就會知,完全唔油👍🏻
🔸整體評價🔸
整體都好滿意🥰果日天氣仲要好好,望住藍天同海成個感覺都Chill到不得了,走嘅時候仲幫襯買咗條咸鮮馬友($68)返屋企😆。唯一係交通相對冇咁方便,開車上面都有位可以停。但冇車可能就要自行坐小巴或者打定電話比佢哋查詢免費Shuttle Bus!