今日係牛頭角地鐵站一帶放工,突然間好想食辣野,search下無意中發現左有雞煲食,就食咗了🫶🏻前幾年office係呢附近,去坐鐵必徑呢度,門口有檔燒賣日日都好長龍,入到裡面好似美食天堂咁,宜家仲多咗好多新選擇,估唔到宜家連雞煲都有😋食咗咩?🐓雞煲(bb辣)分量分半隻雞/一隻雞,我揀咗半隻,辣度係最低嘅微辣。平時食雞煲都幾唔鍾意好多芫茜籽同香料,同好多油,成日都想撥走晒佢哋。呢間落嘅乾香料唔多,又唔多油,味道都好香好夠!雞件好食,感覺好新鮮,雞肉好滑。配菜另有洋蔥、紅椒、青椒、蒜粒。🐓腐皮墨魚卷呢款卷我未食過,實物成半枝筷子咁長,入煲後索埋啲湯都再漲少少,咬落去有粒粒墨魚粒,好咬口,有成6條,係抵食呀,但我哋兩個人食都有少少頂,如果3個人食就好好啦!🐓烏冬雞煲配烏冬係我平時嘅習慣,烏冬夠靚就能夠吸晒雞煲嘅惹味,又繼續keep住淋身滑口,呢度嘅都做到!滿足🐓美國肥牛肥牛比預期中好食好多倍,有牛味,而且同雞煲幾夾。份量都好多,兩人食係滿足的。🐓蓮藕片新鮮,爽甜,感覺平衡返雞煲嘅濃味。後記1:餐廳冷氣幾凍,大家帶定件外套🧥!2:本身唔知道有雞煲食,以為只是食酸粉,我係無意中上openrice

食咗咩?

🐓雞煲(bb辣)
分量分半隻雞/一隻雞,我揀咗半隻,辣度係最低嘅微辣。
呢間落嘅乾香料唔多,又唔多油,味道都好香好夠!

🐓腐皮墨魚卷

🐓烏冬

🐓美國肥牛

🐓蓮藕片
新鮮,爽甜,感覺平衡返雞煲嘅濃味。

後記
1:餐廳冷氣幾凍,大家帶定件外套🧥!
2:本身唔知道有雞煲食,以為只是食酸粉,我係無意中上openrice search到,店員話開始多人食,訂定位比較好,大家留意喇👀
2023-01-03