2022-07-11
高質鳥割廚師發辦記得之前係東京銀座朋友帶我享受過一次超高質嘅和牛Omakase,估唔到係香港都可以食到銀座的味道❗而且係好罕有以🐓為主題嘅🥢Omakase 😲😲 嚟自🇯🇵日本的過江龍鳥割烹專家#希鳥【Kicho】主打以日本鹿兒島農場的黑薩摩雞🐔打造高質廚師發辦,以雞隻的不同部位製作日本高級鳥割烹美食,更由日藉廚師主理保留日本原汁原味!真係食得好特別,從未試過食嘅部位,全部試到,而且點解可以咁美味❓❣️真係試完都好難忘.🐔鳥割料理菜單:🍲先付—雞清湯配雞肉丸子鮮甜雞肉丸子,裡面有雞軟骨,口感特別。湯裡有冬瓜,櫻花🌸造型嘅糰子。🥗前菜—炭燒雞胸肉配烏魚子及土佐產香醋 | 日式最中餅配雞肝醬紅豆餡食嘅最終就食得多啦,用雞肝張食嘅都係第一次。食落好似鵝肝,入口融,好香濃,中間有啲甜甜地嘅無花果乾。 🌮前菜–柚子啫喱汁配半熟煙熏雞肉今個月我已經係第三次食咗半熟嘅雞肉。日本嘅雞飼養方式比較乾淨,所以可以生食。狗子執好開胃,上邊有啲紫蘇花調味,口感清新。 🍲逸品—慢煮雞冠配蟹肉醬新,我真係第一次食雞冠,食落滑滑地,入邊有蟹肉同魚翅撈埋。好清甜! 🍢燒鳥 —炭燒雞頸肉 | 炭燒雞心好脆口,配以芥末醬,好
🥢Omakase 😲😲
🐔鳥割料理菜單:
🍲先付—雞清湯配雞肉丸子
鮮甜雞肉丸子,裡面有雞軟骨,口感特別。
湯裡有冬瓜,櫻花🌸造型嘅糰子。
🌮前菜–柚子啫喱汁配半熟煙熏雞肉
🍲逸品—慢煮雞冠配蟹肉醬
🍢燒鳥 —炭燒雞頸肉 | 炭燒雞心
好脆口,配以芥末醬,好夾!
🥠野菜—炭燒麵根配秘製肉味噌
芝麻味同艾草味嘅麵筋食落口,有年糕嘅口感。配上行未嘅味噌,鹹同甜嘅組合非常美味。
🍧箸休—柚子梅子冰沙
鴛鴦嘅造型,食到中段,嚟杯酸酸甜甜嘅沙冰
🍢燒鳥—炭燒免治雞肉軟骨串配蛋黃
呢一道都係算經典菜式,傳統居酒屋,燒烤店都真係食過唔少。唔係佢嘅調味真係好。
另外有炭燒雞肝或雞腎
(廚師會因應食材供應而定)
每道串燒建議先食佢嘅完未再加少少山椒粉。去食佢第二種味道!👍🏻👍🏻
🥒野菜—炭燒時令蔬菜配巴馬臣芝士
如果前面咁多肉嚟一個清新嘅蔬菜,醒胃!
🍢燒鳥—炭燒無骨雞翼 | 炭燒雞腿肉
🍜食事—招牌雞湯拉麵 或 松露免治雞肉(另加港幣100元)
個種路飯要另外加錢,但係真係好好食啊,記得一定要加錢食佢。😂😂,蛋黃醬加埋見到嘅松露撈埋一齊。食得再飽,呢一碗飯都一定會好味到食曬。😍
🍨甜品—是日精選雪糕及自家製布丁🍮
威士忌味嘅雪糕加上醬油汁,唔係好特別呢?
香或嘅布丁,食出有少少薑味。上面有一粒大大嘅紅豆。