2023-07-03
【早餐之約|驚喜Danish味道】今次去咗間外型上我很欣賞嘅輕工業風Cafe, 水泥地下再加深藍色物品,型格之外有幾分Smart Style! 原來佢哋嘅Danish好好味😋Danish係我對丹麥酥嘅統稱,但其實原來丹麥包/酥並不是來自丹麥,而係來自於奧地利,稱為「Wienerbrod/Viennese Bread維也納包」早在18-19世紀年代,奧地利麵包師帶埋造包手藝移民到丹麥,慢慢演變成為現代嘅丹麥包。雞蛋沙律牛角包配上店主自家烘焙嘅咖啡豆,點了Dirty & Flat White奶味咖啡平衡香濃,為全日注入能量!Cafe我最喜歡佢嘅在早餐時間開始營業,店內仲有咖啡豆可以選購。📍 Zombie Specialty Coffee 地址: 佐敦官涌街9-13號地下1號舖
雞蛋沙律牛角包
📍 Zombie Specialty Coffee