2017-08-10
打邊爐,我最鍾意揀任食嘅,雖然質素可能冇單點火鍋店咁好,但係我覺得任食嘅邊爐先係最開心,可以麻甩地豪食一番。呢間位於創興嘅火鍋店有三個套餐可供客人選擇,我哋就揀咗中間價位嘅鮑魚海鮮火鍋餐。 可以食刺身之餘,又有多啲配料可以點到,仲有一次性嘅新鮮海鮮送,最重要嘅係,加埋一300蚊有找,所以今次想過嚟試一試質素先,如果真係好食嘅話下次就叫個象拔蚌海鮮火鍋餐!湯底嘅選擇唔算特別多,不過貴精不貴多,我哋就揀咗鮮茄蜆鍋,番茄味嘅湯打邊爐不嬲都好正,再加埋蜆肉,應該會倍添鮮甜。由於頭先講過中間價位嘅套餐係比起最平嘅套餐多啲配料揀,所以將點餐紙都係有少少唔同㗎, 例如肉眼筋,豬天梯,鵝腸,白鱔片,牛骨髓等等就要中間價位套餐先有得食喇。任食刺身一共有六款可以選擇,雖然選擇唔算多,不過主角係火鍋,食刺身都係過口癮姐。刺身落完單之後刺身先到,我哋揀咗三文魚同埋北寄貝,估唔到啲刺身又幾新鮮喎,冇雪味冇腥味,厚薄啱啱好。混醬區鮮茄蜆鍋等咗一陣個湯底就嚟到喇,係鮮紅色嘅番茄湯呀,唔係暗紅色。試咗一啖蕃茄味濃郁,入面仲有好多蜆,足料。 一次性海鮮跟住嚟嘅就係送嘅一次性海鮮, 二人份量好大盤,有海班,鮑魚仔,蠔,珊
刺身
混醬區
鮮茄蜆鍋
等咗一陣個湯底就嚟到喇,係鮮紅色嘅番茄湯呀,唔係暗紅色。
試咗一啖蕃茄味濃郁,入面仲有好多蜆,足料。
一次性海鮮
跟住嚟嘅就係送嘅一次性海鮮, 二人份量好大盤,有海班,鮑魚仔,蠔,珊瑚蚌,桂花蚌。每樣海鮮都好新鮮,尤其係海斑,極力推介,啖啖肉超級滑溜。
手切肥牛
呢個手切肥牛,望到第一眼嘅時候我呆咗一下,好似同一般火鍋店嘅肥牛唔係太一樣喎,平時都係一片片排開,但佢就係一堆上枱,證明解凍解得好好,係完全冇雪先畀客人享用。雖然肥嘅位唔算太多,但勝在牛味好濃,一食就知唔係平價cheap cheap牛。
響鈴
打邊爐有兩樣嘢對於我嚟講係必要有嘅,就係肥牛同響鈴卷。雖然唔係太食得出響鈴卷係咪即叫即炸,但係佢嘅響鈴有好多層係真嘅,咬落去好有口感。
花膠
花膠,女生最愛,梗係要放埋落個湯底度慢慢煲,補充一下骨膠原啦。
牛骨髓
牛骨髓雖然唔係咩罕見嘅食材,但確實唔係間間火鍋店都有,所以一見到就一定要點嚟食啦,好鍾意呢種滑捋捋嘅感覺,當然牛骨髓本身係冇咩味,一定要個湯底好味牛骨髓先會變得好味。
水餃
水餃皮薄多餡,咬落去啖啖肉。
丸類
由於男朋友唔太鐘意食丸類,所以唔敢點太多。就點鐘我最鍾意嘅蟹子丸,同埋試一試呢個新嘢,叫芝士雙響丸,外型好得意,係一個黃色嘅嘴唇。
芝士雙響丸
不得了,呢個芝士雙響丸真係會一試愛上,雖然說係芝士,但係食落去有一陣好濃嘅粟米湯味,好特別,係一定一定一定要試。
海蝦
海蝦都係任點嘅,都幾出色。食得出唔係死蝦,肉質飽滿彈牙,同蕃茄湯好夾。
見到成枱都係火鍋配料真係特別開心,所以話打邊爐一定要揀飲食嘅,唔洗就住就住點,當然我係唔會浪費食物,全部食曬㗎。
菜心苗
根據傳統,打邊爐最後係一定要食菜,因為湯底吸收曬之前配料嘅味道,煮出嚟嘅菜都特別入味。
芝士雙響丸
食完菜之後有忍唔住返卓多次芝士雙響丸,唔食多啲我怕我好快會掛住佢。
爭啲唔記得講,除咗火鍋配料之外,呢度仲有韓國飲品同埋啤酒任飲,雖然都係一啲常見嘅飲品,但款式都好足夠。
杯裝雪糕任食
仲有軟雪糕同埋toppings可以加,小朋友就最鍾意。
我就揀咗充滿童年回憶嘅牛奶樂。
我相信我好快就會再返嚟,因為真係講唔出呢間任食火鍋店有咩唔好嘅地方,食物確實幾出色。