2023-05-05 220 瀏覽
【沙田區】【小南洋】確診新冠之後,稿件數量愈來愈少,不過因為之前怕封城,所以都食定咗啲嘢打打底。我嘅意思當然唔係囤積住啲脂肪啦,而係食定多幾間餐廳,寫好稿就可以留喺幾日裡面用。睇得耐嘅朋友都應該習慣咗呢種模式,非常感激。擁抱武汉第四日當然係繼續留家休息,有啲讀者見我每日都出 post 以為我係一個「勞動模範」,其實我真人懶過鬼,而且又貪玩。呢幾日都係打住機咁過,冇乜生產力,冇乜做過啲乜嘢,仲摷晒啲嘢出嚟搞到啲嘢鬼咁亂。呢日嘅傍晚時份更加喺我打打吓機嘅時候發生咗件全港討論嘅事,就係政府出緊急通知,喺全港手機上顯示緊急訊息,表示伊利沙伯醫院而家係肺炎醫院。不過有人嚇親時,亦有人收唔到,究竟呢個動作幾有用,我就睇唔透。搵稿出嚟寫唔容易,雖然每日寫嚟寫去嘅嘢都差唔多,都要有啲食物擠出嚟至係架,起碼有 a little bit 資訊性咁先係嘛。喺沙田火車站連城廣場食過呢間星馬菜,今日就可以拎出嚟講吓,再之前佢成日有人排隊所以最近先食到。諗唔到食乜就不如乜都食,「星洲雜錦叻沙」有「海南雞」、「蝦」同「魚蛋」,都幫到手。啲料亦都冇令我失望,因為本身冇乜希望,都係預咗係正常嘢。麵底食「滲滲」即係「米粉

諗唔到食乜就不如乜都食,「星洲雜錦叻沙」有「海南雞」、「蝦」同「魚蛋」,都幫到手。啲料亦都冇令我失望,因為本身冇乜希望,都係預咗係正常嘢。麵底食「滲滲」即係「米粉」加「油麵」,層次感係好咗嘅。

喺香港,餐廳肯叫 laksa 做叻沙已經喺我心中攞到合格,放心。反而比較失望嘅係杯嘢飲,「小南洋紅茶」加煉奶加花奶再多奶,沖出嚟個味係港式奶茶底咁,呢個位同期望係有啲落差。$79 嘅價錢喺港鐵商場還好啦。。。

(地址:沙田沙田車站圍1號Citylink1樓105號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #1ambackup #1am0605 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #連城廣場 #citylink #小南洋 #星洲雜錦叻沙 #滲滲 #小南洋紅茶 #海南雞 #蝦 #魚蛋 #米粉 #油麵