2023-05-05
【沙田區】【明樂茶餐廳】對我嚟講嘅「倒塔咁早起身」其實講緊普通 office hour 已經算係,約咗朝早十點沙田開會,我居然只係遲到五分鐘,真係奇蹟。話雖如此,作為一個專業嘅教育工作者,喺會議期間我係冇打過任何「呵欠」嘅。開完會,雖然喺會議嘅中途都有啲 refreshments,包括蛋糕、提子、蜜瓜等等,不過由於我喺 break 嘅時間都要同唔同嘅朋友打招呼,訴說吓近來嘅困難之處,所以我都冇攞太多嘢食。不過叫做頂到吓肚,對於完全顆粒未進嘅我係有啲用嘅。開完會,喺會議進行點附近其實就冇嘢食嘅,所以我要行去沙田圍嗰邊搵嘢食。半島冰廳、美景牛雜粉麵、台南皇麵線原來我都寫晒。咁我就喺乙明邨食,就算係呢度,我都寫過裕珍樓,真刺激。諗唔到之下,就幫襯明樂呢間老字號茶記啦。話晒我都係一個沙田友,所以呢邊啲嘢其實我都食過唔少,最常食嘅一定係芝脆雞,嗰排收工晚晚食,不過已結業。學生時期食過翠昇茶餐廳同埋雲來粉麵,都已經走入歷史。反而明樂真係一次都未幫襯過但屹立不倒,就入去殯佢一鑊。入到去見佢有啲午餐,就算係沙薑雞飯都只係 $40,嘩,我十年前喺牛頭角返工都唔止呢個價啦,難怪佢真係坐到爆晒,係一枱難求嗰
入到去見佢有啲午餐,就算係沙薑雞飯都只係 $40,嘩,我十年前喺牛頭角返工都唔止呢個價啦,難怪佢真係坐到爆晒,係一枱難求嗰隻。就算 Keep 住有人出出入入都好似冇位咁,好堅,呢個價錢做得住係勁,亦都唔怪之得咁多人幫襯。
我叫咗個「特餐」就算,食個普通至極嘅「沙嗲牛肉公仔麵」,但好有舊式茶記 feel,都係咁放蕩不羈。另外個「火腿奄烈」正常,未算煎得老,okay 嘅。「牛油方包」烘底加 $1 但係係值嘅,好食咗。杯「茶走」具水準,既香且滑,我好快飲晒。
你冇睇錯,我冇睇錯,佢都冇搞錯,我個特餐就係 $35,本身係再平啲,因為我件方包烘咗底加咗一蚊。呢個價錢我只能夠講係無可挑剔,我唔知瀝源榮樂而家咩價位,但係以呢啲常餐嚟講,喺沙田都係一個好唔錯嘅價錢,被侍應「放置」都覺得心甘命抵。。。
(地址:沙田乙明邨明信樓61-63號地下)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0488 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #明樂茶餐廳 #乙明邨 #茶餐廳 #沙田圍 #冰室 #常餐 #特餐 #沙嗲牛肉 #茶記 #乙明