【沙田區】【藍鳥葡國餐廳】好耐冇認真行吓禾輋商場,所以朋友話踢完波約我食飯,其實我都冇乜 idea 食乜。呢位朋友雖然喺食物質素上面嘅要求唔算高,不過佢係好 prefer 食黃店嘅,所以我搵起上嚟都會跟住呢個方向。只要唔係會搬龍門嘅話,其實唔難諗。即係咁,好似以 foodie 為例,唔好話平時講到自己淨係黃,然後又走去藍店,咁就係搬。開宗明義講明只講顏色,只係食一邊、講一邊嘅,大家會清楚明白。所以呢位朋友呢種我係欣賞架,起碼忠於自己,立場清晰嘛,係一條漢子。以沙田運動場為中心點嘅話,我諗嘅時候當然係由禾輋開始諗,再殺去瀝源,然後諗埋新城市。禾輋我諗住係藍店多,瀝源榮樂係黃但係真係難食咗好多所以唔想食,所以我諗住喺新城市搵啲冇顏色嘅餐廳食就算,唔通食美心集團,搏鬧咩。跟住又諗,朋友踢完波咁攰,未必行咁遠,雖然我知佢 okay,但係都辛苦嘛,所以都係再上網搵搵禾輋嘅餐廳。點知被我見到呢間唔係開咗好耐嘅葡國餐廳,仲要係有資料話佢係黃店,完全符合我嘅需要,因此就去呢間,朋友都同意就去喇。當時正值下午茶時段,我叫咗個「慢煮雞髀 + 香脆蒜茸法包」,個雞髀其實只係一隻好普通嘅滷水雞髀,唔難食嘅,亦

當時正值下午茶時段,我叫咗個「慢煮雞髀 + 香脆蒜茸法包」,個雞髀其實只係一隻好普通嘅滷水雞髀,唔難食嘅,亦都夠熱夠惹味,只係冇特別。個香脆蒜蓉法包其實都幾好食,只不過真係有啲燶。跟餐飲「凍奶茶」,我覺得甜咗少少。

之後我叫咗個「木槺芝士蛋糕」,係一件好普通嘅 cake,芝士蛋糕味欠奉,冇乜木槺蛋糕特色,反而外觀似模似樣,但食落就冇下次。加錢要埋「脆豬仔包」,奶油同奶醬我揀咗前者,okay 啦,都好難難食,餐飲「凍奶茶」走甜,正常啲。

朋友就食「里斯本風味燴牛肉飯」飲「凍檸茶」,我未去過里斯本,不過望落佢兜嘢就真係麻麻,而且都唔係好夠飯咁。所以都係叫多個下午茶「澳門經典豬扒包」飲「凍檸茶」,今次味道正常咗但枝國旗好笑,加配一碗「波多牛尾湯」似港式羅宋湯多啲。

我哋兩條友,一人叫咗兩個餐食,埋單 $192,唔算貴啦。期間傾咗好多嘢,始終耐冇見就係咁。尤其呢間餐廳原址嘅上一手係間個樣睇落有啲趕客嘅台灣菜,而再之前,好似係五十嵐日本料理,讀書嗰時有食過,真係充滿回憶,只能回味。。。

(地址:沙田德厚街3號禾輋廣場 2樓251, 252, 254及255號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0468 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #禾輋 #禾輋廣場 #藍鳥葡國餐廳 #葡國菜 #午餐 #下午茶 #黃店 #豬扒包 #豬仔包