2024-03-12
【油尖旺區】【林仔茶檔】我覺得每個香港人都有 n 次機會行經彌敦道,我自己都唔例外。但係每當我要搵嘢食嘅時候,又真係未必會諗到喺呢條街上面搵嘢食喎。所以今次就的起心肝,叫埋個朋友一齊去試呢間開咗唔係好耐而又大大粒字「林仔茶檔」嘅餐廳啦,呢啲茶記最啱我。點知去到見勁多人食佢哋嘅小菜,就算係下午茶時段都一樣咁樣食小菜喎,咁我就梗係好奇啦。朋友又唔介意陪我癲,咁就一齊食小菜啦。好多人叫 $86 嘅「琵琶豆腐」,我都要試,叫出嚟個樣幾靚,每粒都大大粒,味道好正,我哋都覺得釀得幾好。咁食小菜又冇理由食一個就算㗎,所以試埋 $90 嘅「蜜椒牛仔骨」,碟嘢出到嚟都 feel 到鑊氣好夠,啲蜜糖同紅椒絲掛喺啲牛仔骨上面,濃香撲鼻而來呀。食落唔會好靱得嚟,又冇話「好鬆肉粉」咁嘅味,而且都唔會話得鋪辣,成件事做得好好,係出色嘅。每個小菜嘅價錢都跟埋「白飯」同「中湯」各一,都係茶記水平嘅中上水準啦。小菜仲有埋個嘢飲,我試「熱奶茶」多奶,都係中上級茶記水準,朋友加 $3 試「凍奶茶」,都唔錯咁話。夾埋埋單價錢係 $179,個人覺得以呢個質素嘅小菜嚟講係勁抵。。。(地址:油麻地彌敦道552號龍馬大廈地舖)
(地址:油麻地彌敦道552號龍馬大廈地舖)