2022-12-24
同朋友行開德福,想搵野食~咁啱大家都想食台灣菜,見到呢間「茶木」裝修新淨、乾淨企理,就二話不說入左去食了❤️餐廳裡面環境真係好唔錯,走簡約路線,又坐得舒服!好啱同朋友黎傾計聚舊💬我地叫左2人餐($258),可以揀2款小食、2款主食、2款飲品,另外介可以追加甜品👍🏻整體上份量唔少,價錢合理,我地都好滿意🥰❥ 路邊灘小食(+$16)十分推介😍呢個可以話係小食拼盤,好豐富!有台式烤香腸、鹽酥魚丸、鹽酥雞☺️鹽酥雞勁大份😍外皮酥脆惹味,雞肉好嫩🤤台灣腸香甜入味,魚丸既外皮脆脆地,都好香口!❥ 黑麻油雞翅(半份)好好食😍雞翼帶有麻油香,食既時候仲好夠熱!❥ 酥炸雞排肉燥飯雞扒同肉燥係分開上♥️雞扒大大塊,外皮好香脆,雞肉好嫩滑,食落香口又有肉汁!肉燥份量好多,撈飯食一流😚❥ 紅燒牛肉麵湯底濃郁惹味🥰麵質粗身幾煙韌有彈性,吸湯能力唔錯😋牛肉好厚身,牛味重🐮食落夠軟腍,好入味👍🏻另外仲有蘿蔔同蔬菜🥬鍾意食牛既話呢碗麵真係好滿足~值得下次再encore呀😚✨❥ 有機臺灣高山巨峰烏龍茶(+$21)清新之選🌿烏龍茶味好甘香☕️最正係佢樽身既設計,好似酒壺咁😂好得意!我地加左$10 冷泡茶冰球,超係超大粒冰球,可以
整體上份量唔少,價錢合理,我地都好滿意🥰
❥ 路邊灘小食(+$16)
十分推介😍呢個可以話係小食拼盤,好豐富!
有台式烤香腸、鹽酥魚丸、鹽酥雞☺️
鹽酥雞勁大份😍外皮酥脆惹味,雞肉好嫩🤤
台灣腸香甜入味,魚丸既外皮脆脆地,都好香口!
❥ 黑麻油雞翅(半份)
好好食😍
雞翼帶有麻油香,食既時候仲好夠熱!
❥ 酥炸雞排肉燥飯
雞扒同肉燥係分開上♥️
雞扒大大塊,外皮好香脆,雞肉好嫩滑,食落香口又有肉汁!
肉燥份量好多,撈飯食一流😚
❥ 紅燒牛肉麵
❥ 有機臺灣高山巨峰烏龍茶(+$21)
清新之選🌿烏龍茶味好甘香☕️
最正係佢樽身既設計,好似酒壺咁😂好得意!
我地加左$10 冷泡茶冰球,超係超大粒冰球,可以keep住令烏龍茶持續冰凍,可以慢慢享用!
❥ 脆脆黑糖珍珠奶茶(+$21)
邪惡但十分十分推介既飲品😍
最上層有香滑既奶蓋,杯邊圍住好多阿華田脆脆🤭
雖然係黑糖,但飲落又唔會過份甜或者膩~
整體好好飲,賣相又靚既一杯飲品🥰
❥ 紅豆抹茶冰淇淋 (+$10)
❥ 白朱古力抹茶可頌窩夫 (+$10)
呢個價錢可以追加到甜品好抵!
特別喜歡抹茶窩夫🧇
焗得好香脆,同抹菜味道好夾💚