2024-08-02
【灣仔區】【肉多多火鍋】喺台灣做嘢嗰陣食過呢間以歡樂台式服務紅遍台灣嘅台灣排隊名店「肉多多火鍋」,佢哋最近紅到嚟香港,全港首店正式開幕。適逢涼涼生日,就帶佢嚟試正宗台式爆炒火鍋,仲試埋道地台灣夜市小吃。我哋揀咗鴛鴦湯底,兩款湯底質素都相當好,好味。第一款係「招牌爆炒海味石頭湯」,台灣打響招牌嘅爆炒系列湯底,係呢度嘅招牌湯底,用嚟涮肉超好食。以幾種海鮮同埋蔬菜調製嘅石頭醬,搭配爆炒手法增加食材特有鮮香,加入特製底湯,帶出鮮甜濃郁嘅口感。我覺得同台灣食到嘅一樣呀,涼涼都話正。第二款係「功夫冬瓜排骨酥湯」,係台灣道地酒家菜之一,自製排骨酥加入冬瓜一齊煮,鮮美甘甜,配埋香茜,真係畫龍點睛。跟住開始試啲火鍋料,「橄欖豬」同「牛小排」我哋都係要 XL,好香肉味,份量又多。試埋 $68 嘅「手打墨魚丸」,都好好食喎。跟住我哋各試咗一份 $49 嘅「單人菜盤」,一份加 $6 單點「滷肉飯」,一份就配「關廟麵」,啲菜好新鮮好正,滷肉飯都掂,唔會比出面啲台式餐廳差。之後試啲夜市美食,$58 嘅「香酥蚵仔酥」,外脆內軟得嚟勁新鮮,$52 嘅「麻辣鴨血豆腐」都好有特色。試埋 $24 嘅甜點「下港白糖粿」,甜甜
試埋 $24 嘅甜點「下港白糖粿」,甜甜哋好正。咁有人生日,餐廳仲有「生日肉蛋糕」畀返當月壽星會員免費兌換,仲有店員一齊唱生日歌,「肉多多」果然係賣服務而非常歡樂嘅餐廳。佢哋仲有「剝蝦涮肉服務」、「貼心小咭」等等嘅服務,好正呀。
適逢佢哋有個「晚八活動」遊戲,仲畀我贏咗碟免費「橄欖豬」,好開心呀。唔止食物同店員服務,餐廳仲提供咗貼心小物畀客人,例如漱口水、芳香劑,孕婦有抱枕,長髮有髮圈,真係幾貼心。而消費 $100 就可以兌換 1 個代幣玩夾公仔,大人細路都過癮。。。
(地址:銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 3樓)
@ledodomk.hk
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #火鍋 #火鍋推薦 #銅鑼灣火鍋 #肉多多火鍋 #肉多多 #十大超夯台式連鎖鍋物冠軍 #宵夜火鍋 #宵夜推薦 #樂多多集團 #幸福火鍋 #打邊爐 #鴛鴦火鍋 #招牌爆炒海味石頭湯 #功夫冬瓜排骨酥湯 #橄欖豬 #牛小排 #生日肉蛋糕 #單人菜盤 #滷肉飯 #關廟麵 #夜市美食 #香酥蚵仔酥 #下港白糖粿 #麻辣鴨血豆腐 #手打墨魚丸 #1am1461 #1ambackup