【灣仔區】【檀島咖啡餅店】大家都知我係一隻不折不扣嘅單身狗,始終我係嗰種「擇善而固執」嘅人,唔想因為滿足性需要而周圍去媾女。不過當然我都有喜歡嘅人,好似電影「月滿軒尼詩」嘅主角咁,因為中意咗一個人而改變晒佢嘅生活,睇到我相當感同身受,並且成為我嘅宿命。電影入面好多場景都係喺呢間灣仔老字號茶餐廳入面拍攝,呢日我就特登以一個「老香港」嘅身份嚟呢度懷緬吓電影情節,哀悼吓我嘅愛情。以 $52 叫咗個「常餐」,主食係「香煎雞扒公仔麵」,雞扒自動幫我另上,抵讚,連埋個麵,成件事真係好茶餐廳。小食我加 $8 轉配「吞拿魚奄列」,幾特別,餐飲「熱奶茶」係優質茶餐廳嘅水準。另外我仲叫咗 $17 嘅「鮮油菠蘿包」同 $11 一個嘅「極品蛋撻」,前者比較平庸,後者就正正常常冇乜特別。埋單 $99,都係食個情懷,就係食嗰一種終將逝去嘅青春。。。(地址:灣仔軒尼詩道176-178號地舖及閣樓)呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:西貢區分店:1am0243#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething

(地址:灣仔軒尼詩道176-178號地舖及閣樓)

西貢區分店:1am0243

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #檀島咖啡餅店 #常餐 #香煎雞扒公仔麵 #吞拿魚奄列 #熱奶茶 #鮮油菠蘿包 #極品蛋撻 #1am1548 #1ambackup