2024-06-28
【灣仔區】【爺爺雞飯】呢餐好特別,同兩位朋友食,但係我當晚胃口就唔係太好,所以都冇乜點食。然而朋友盛意拳拳咁,我又好難推卻嘅,始終我要佈一個好大嘅局,捉一盤好大嘅棋吖嘛。餐廳位置唔錯嘅,係喺銅鑼灣嘅金百利七樓,一個正常嘅香港人都應該識去嘅地方嚟。首先叫咗 $68 嘅「馳名沙薑雞配白飯」,呢度出名食雞飯,睇佢啲雞個樣都唔錯,皮幾黃,朋友都話 okay。然後係 $68 嘅「馬來沙嗲串燒半打」,有六串沙嗲串,感覺都幾有馬拉 feel 嘅。味道方面,朋友都話係可以嘅,至少對得住個價錢先,呢點好重要。之後仲有 $35 嘅「印度薄餅」,一碟有四件,即係一塊圓形嗰啲印度薄餅一開四,佢哋話 okay。飲品方面,朋友飲 $45 嘅「百香果水果茶」少冰,朋友話好飲。而我嗰杯 $30 嘅「椰汁班蘭冰」就相當一般,好似有陣怪味。埋單 $270,銅鑼灣樓上舖合理價錢。。。(地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利中心7樓R2號舖)
(地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利中心7樓R2號舖)