2023-07-07
【灣仔區】【龍點心】有一日喺會展站嗰頭搵嘢食,點知撞正演唱會,所有餐廳都爆晒,要行遠啲食。行行吓見到到「龍心」兩個字,我以為係三藩市某啲幫派嘅膠椅喺度大張旗鼓,仔細啲睇先見係「龍點心」。入去就要畀 $12 嘅茶位,真飲茶咁。叫完壽眉就叫嘢食,$68 嘅「一龍大滿足」就啱晒我,有「酸菜魚鳳眼餃」、「蟹粉菠菜香蝦餃」、「筍尖蝦餃皇」、「松露野菌晶瑩餃」、「鹹蛋黃墨魚燒賣」、「豌豆桃子」各一隻,都好好味,美中不足係有一隻係辣嘅。叫埋 $48 嘅「龍燒賣」,四款包括「懷舊燒賣」、「麻辣牛肉燒賣」、「龍蝦汁墨魚燒賣」、「滷水鵪鶉蛋燒賣」各一隻,又係有粒係辣嘅,其他都唔錯,幾特別,又好食。而 $38 嘅「一口鹹水角」好精緻,味道上都幾好味。最後叫埋 $68 嘅「宮廷三小拼」做甜品,「驢打滾」、「荷花酥」、「桂花糕」三者各有特色,前者更令我憶起林海音《城南舊事》嘅情懷,係值得食吓。一條友咁食法加埋一要 $257,不過我係食得有啲多,先係呢個價。。。(地址:灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food
(地址:灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #會展 #龍點心 #一龍大滿足 #酸菜魚鳳眼餃 #蟹粉菠菜香蝦餃 #筍尖蝦餃皇 #松露野菌晶瑩餃 #鹹蛋黃墨魚燒賣 #豌豆桃子 #龍燒賣 #懷舊燒賣 #麻辣牛肉燒賣 #龍蝦汁墨魚燒賣 #滷水鵪鶉蛋燒賣 #一口鹹水角 #宮廷三小拼 #驢打滾 #荷花酥 #桂花糕 #1am1076 #1ambackup