2023-05-06 1051 瀏覽
【灣仔區】【Morty's】港鐵東鐵綫過海段喺 15/5 通車,我上一篇都已經用過呢個話題,不過嗰間嘢係喺灣仔站嗰邊。今次呢間直頭係喺金鐘站同灣仔站中間,好似仲點題啲。老實講吖,就算通咗車方便咗,都係十世唔會經一次嗰個位架啦。不過今次係適逢咁啱我同個 friend 都喺灣仔有啲事要處理,仲極為巧合地一齊完成(聲明:並非按摩 / 嫖妓),所以就約埋一齊食個飯咁。佢作為一個 foodie,我梗係跟佢去食好嘢啦,而呢間個位置更加近金鐘站,寫得過。呢間美式餐廳嘅格局雖然好似快餐店咁,不過侍應都幾主動、友善同有禮,好過好多女僕 cafe 先。食物方面由於我唔太識英文,所以睇 menu 都有啲困難。唔緊要呀,我只係揀啲我識睇嘅嘢食就得,burger 即係漢堡包吖嘛。朋友叫咗個「New Pastrami & Egg Sandwiches」,原來係特色嘢,佢分咗幾塊薰牛肉畀我,係幾好食喎。小食係「French Fries」,薯條嚟,都幾好。嘢飲佢揀咗 $35 嘅「Cherry Coke」,咁就 $170 喇喎,但係唔差嘅。我自己呢就叫咗個「Smoked Blue Cheese Burger」,有澳洲安

我自己呢就叫咗個「Smoked Blue Cheese Burger」,有澳洲安格斯牛肉餅、炒洋蔥、牛油果、蕃茄、生菜、車打芝士、辣味蛋黃醬,我仲加 $10 要埋「Fried Egg」。上菜後我略嫌個 blue cheese 唔夠濃、唔夠臭,不過其他嘢幾好。

點解我喺講朋友嘅嘢食嗰段可以講到「French Fries」同「Cherry Coke」係因為我自己都有叫,薯條唔錯,車厘子可樂更加係少地方有得飲,我好似開始接受到呢陣藥水味,哈哈。我嗰份 $205,埋單連加一兩位 $413,嘩。。。

(地址:灣仔永豐街8-10號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #1ambackup #globaleats #tastyfood #1am0674 #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #金鐘 #mortys #MortysDelicatessen #NewPastramiandEggSandwiches #FrenchFries #CherryCoke #SmokedBlueCheeseBurger #FriedEgg