2018-05-24
講到拉麵,最喜歡嘅都是日本拉麵,無論是湯麵抑或是沾麵。在香港要食到好食嘅日本拉麵並不難,蝴蝶結姐姐就在灣仔發現了這一間來自京都的日本拉麵店-拉麵太郎。餐廳的牆上掛上了京都嵯峨野、嵐山風景等照片,加上日式裝修,頗有日本風味。而且餐廳寬敞,座位亦坐得舒服。招牌太郎拉麵,材料十分之豐富,有兩片厚身叉燒、糖心蛋、紫菜、粟米、木耳,呷一口豬骨湯,湯頭濃郁,枱面亦有一些蒜蓉、辣椒醬調味,是自家炮製的。而朋友則點要咖喱拉麵配牛肉,香濃嘅咖喱黏稠度剛剛好,配合拉麵一齊食,非常惹味,加上牛肉片口感更為豐富。如果唔夠嘅話,可跟餐多加一個迷你牛肉丼,鋪滿牛肉的丼,真是很吸引,煙韌彈牙的珍珠米配上牛肉真係好鬼夾!另外我們亦點了一客炸雞,是這裏的招牌菜式來呢!每一件炸雞塊都去了骨,外表炸得金黃,內裏鬆軟多汁,少食煎炸物的我都忍唔住食多了幾件。這個京都拉麵真是不錯,話咁快就食到見碗底啦~喜歡食拉麵的朋友,在灣仔這裏就又多個選擇啦!