2024-02-12 19 瀏覽
返工好攰,收工緊係要好好享受下。行開中環,見到呢間酒吧人頭湧湧,感覺應該唔錯,決定入去試下。原來酒吧日頭係一間咖啡店,夜晚嘅時間就係酒吧,餐廳陳列左好多唔同特色&少見嘅酒出嚟,如果客人有興趣都可以喺到買。Signature menu嘅Cocktail濃度由上至下漸漸變得更加濃,可以因應自己嘅程度揀適合嘅Cocktail,或者叫Bartender介紹亦得,因為佢哋講解得好詳細,令我即刻揀到自己心儀嘅一杯😍忍唔住飲多幾杯我recommend ⭐️。SALTED LIME HIGHBALL (HK$128) ⭐️⭐️係鹹檸七味,上面係一個鹹檸,唔建議食,但如果覺得唔夠味,可以浸落去加強鹹味。Base係由陳皮加Whisky做底,加柑桔Soda,飲落嘅味道都幾獨特,而酒精濃度屬於中高。。KEUNG SOUR (HK$128) ⭐️係最低酒精濃度嘅一杯Cocktail,用咗八珍甜醋+新鮮嘅薑汁,配合埋經典嘅薑糖一齊飲,少少嘅辣味,但帶有丁點嘅甜甜酸酸,好醒胃。。JASMINE DREAM (HK$128)茉莉花茶+Vodka做底,加左少少Old Tom Gin,飲起嚟甜甜地,但酒精濃度超級高🙈飲兩啖就快暈

返工好攰,收工緊係要好好享受下。

我recommend ⭐️

SALTED LIME HIGHBALL

。KEUNG SOUR (HK$128) ⭐️
KEUNG SOUR

。JASMINE DREAM (HK$128)
茉莉花茶+Vodka做底,加左少少Old Tom Gin,飲起嚟甜甜地,但酒精濃度超級高🙈飲兩啖就快暈低咁😂
JASMINE DREAM

。WINTER BLAZER (HK$128) ⭐️⭐️
好少何飲到熱嘅酒🙈呢個係洛神花+酒吧特製嘅蜜糖薑茶,配埋酒釀丸子,一邊飲一邊食浸滿酒嘅小丸子,滋味十足。整體味道少少辣,但甜甜地,飲完成個身好暖。
WINTER BLAZER

。DRUNKEN CHICKEN (HK$128) ⭐️⭐️⭐️
呢個超級特別,完全同我哋喺中餐廳食嘅醉雞
味道一樣,好有酒香,而旁邊嘅青瓜可以當作中和返酒精嘅濃度之外,亦可以當平時點汁咁樣邊食邊飲,第一次飲到咁有特色嘅Cocktail。
DRUNKEN CHICKEN

。VIETNAM DIRTY (HK$128) ⭐️⭐️⭐️
呢個超級精彩,製作嘅時候會經過火燒嘅過程,成杯Cocktail更加香。表面係Dark Rum,依個係咖啡嘅dirty底,飲嘅時候記住飲大啖啲,咁先可以酒連咖啡一齊飲,感覺都幾夠咖啡嘅果酸香,值得一試。

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(TTL $844.8,人均消費$422.4)
環境質素: ☘️☘️☘️

* Dio Store (中環)
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖

同類餐廳 #cocofood_酒吧
同區餐廳 #cocofood_中環
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update

SALTED LIME HIGHBALL
KEUNG SOUR