2022-08-13 623 瀏覽
又一間素食餐廳要執笠喇⋯敬一既前身係喺大角咀,個名已經唔記得左,只記得佢地好短時間就已經執左,當得知敬一開張真係好興奮!佢地做既係素川菜,香港真係冇乜地方食到,果種惹味同鑊氣真係好吸引。佢地10月就要執笠,喺10月之前食得一次得一次。辣子雞係我最愛,猴頭菇化身為雞粒,外脆內軟。雖然有好多辣椒,但又唔會好辣,啲辣椒可以食埋落肚,就好似食薯片咁,仲有啲花生同芹菜都好點睛,一個人都可以食哂成碟!水煮三國係我第二最愛,炸到香脆既杏鮑菇,整齊咁排喺辣湯上面,唔會浸到淋哂,配埋極富彈性既薯粉,超正!酸菜魚啱唔食辣既人,啲素魚炸到金黃酥脆,湯有大量酸菜、豆腐、仲有粉絲,啲粉絲索哂啲湯,每一啖都好juicy。素叉燒喺好多素食餐廳都有得食,敬一就加左啲紫菜腐皮卷令佢更有自己特色。啲叉燒好鬆唔死實,外面脆卜卜仲有啲燶邊,係上等既素叉燒。紫菜腐皮卷都好脆好好味,絕對唔係個普通配角。素食好似淨係食菜,但真素食者就知其實唔係,所以都要特登點返一個菜黎食下。椰菜花炒得夠乾身又唔會好油,食落爽口,即使只係一碟菜都一絲不苟。最後依味係餐牌上冇,樓面遮遮私心推介,但已經唔記得佢叫咩名嚕。有別於其他主打辣既菜式,依味係走
又一間素食餐廳要執笠喇⋯

最後依味係餐牌上冇,樓面遮遮私心推介,但已經唔記得佢叫咩名嚕。有別於其他主打辣既菜式,依味係走酸甜路線。平時食開既猴頭菇都係一舊舊,但依味既猴頭菇就係切片既,呈現出不同既口感,好特別。

咁高質既食物真心百吃不厭,希望敬一快啲搵到新鋪位,等我地可以繼續嘆佢地既出品啦。