2022-02-07
尖沙咀既素食店已經食得七七八八,唔想重覆食黎食去都係果啲,就要搵下有提供素食既一般餐廳。碌完一輪openrice之後,最後揀左喺美麗華既HABITU table。佢地個website有menu,啲菜式有註明邊啲係vegetarian,邊啲係vegan,十分清晰,唔洗驚中伏。餐廳喺美麗華既地庫,12點左右去到都唔算多人,枱與枱之間都有足夠空間,唔會坐得好逼,有返少少私人空間,都幾舒服。Menu上面有vegan dishes基本上都比我地叫哂,另外仲veganise左個nachos。飲品方面可以揀植物奶,可惜當日冇哂oat milk,只可以轉soy milk。先送上既係羽衣甘藍藜麥沙律 Tahini Kale Salad,用黎配搭既蔬果好清新,用中東芝麻醬Tahini做沙律醬原來都幾好味架喎。之前買左樽Tahini用黎整hummus,下次可以試下自己整依個沙律。芒果牛油果醬墨西哥脆片 Mago Guacamole Nachos本身有芝士唔係vegan的,我地叫店員幫我地走芝士。個芒果牛油果salsa醬用黎配nachos好夾,可惜醬既份量比較少,食到一半就己經冇哂啲醬。意大利青瓜麵 Zuc
意大利青瓜麵 Zucchini Noodle送到上黎時有啲唔認得佢,紅蘿蔔既份量比起主菜青瓜仲要多,可能叫蘿蔔麵會更適合!食落幾清爽,個醬酸酸甜甜咁,都幾開胃。
青大樹菠蘿薄餅 Vegan Pullpork Pizza用左大樹菠蘿黎扮豬肉絲,個口感都有少少似。雖然冇芝士,但個pizza一啲都唔失色,啲醬好夠味,而且亦令個pizza冇咁乾。
Caffe Brulee幾得意,上面有一片焦糖咁,不過就比較甜左少少,如果淡返啲會好啲。
最初以為份量少會食唔飽,點知最後飽到食唔哂,有時真係唔可以高估自己既食量,以免造成浪費。最近再睇返佢地個menu發現vegan options少左,希望遲啲又會有新既vegan菜式啦。