2016-10-31 396 瀏覽
經歷左幾個月,終於約到莊聚啦! 約齊人咁濟(原本),今次都係由美食界幹事委員屈小姐提供聚腳點! 旺角Woft! Book左8點30!第一個到既,同樣係屈小姐,去到因為有booking既關係,可以即刻入去坐住等其他莊員! 呢度個裝修同環境都好特別,一大個掛住酒杯,放左好多種酒既酒bar,配合西式既枱櫈,不過都幾迫,同埋好細間,所以個環境都幾嘈下。(環境就3.5星啦…始終太嘈…講野要大聲少少啦)等左一陣,人齊啦!(最終人數:8個) 可以叫野食啦! 餓死啦不過呢,要留意番d野食個份量係比較細嫁…頭盤我地叫:1) 藍青口配蒜蓉白酒汁 (3.5星)- 藍青口都多隻嘅,但overcook左少少,同唔重鮮味- 有少少砂,同埋細隻啲- 用蒜蓉白酒煮過,個味偏淡,帶少少香味2) 避風塘炸薯條 (4星)- 呢個組合唔錯喎,港式風味! 配埋熱辣辣既炸薯條,辣辣地! 幾得意!3) 芝士焗大啡菇 (3星)- 呢個芝士焗大啡菇有少少失望,佢唔算好juicy,重點係佢用既唔係傳統濃厚味道既芝士,而係Creamy既芝士,所以冇乜芝士味,有流心既效果,但prefer重芝士味會好食啲主菜我地叫左5個,分別係:1) Car
經歷左幾個月,終於約到莊聚啦! 約齊人咁濟(原本
),今次都係由美食界幹事委員屈小姐提供聚腳點
! 旺角Woft! Book左8點30!

不過呢,要留意番d野食個份量係比較細嫁…

頭盤我地叫

1) 藍青口配蒜蓉白酒汁 (3.5星)

- 藍青口都多隻嘅,但overcook左少少,同唔重鮮味

- 有少少砂,同埋細隻啲

- 用蒜蓉白酒煮過,個味偏淡,帶少少香味

2) 避風塘炸薯條 (4星)

3) 芝士焗大啡菇 (3星)

主菜我地叫左5個,分別係:

1) Carbonara 狗仔粉 (2.5星)

- 呢度個Carbonara可以用失敗黎形容,整到似白汁咁,芝士味蛋味都欠奉

- 係用狗仔粉幾得意,幾新鮮,再加港式菜莆,創意分

2) 太陽蛋午餐肉pizza (3星)

- 好得意既fusion pizza, 食落去既味道係似食餐蛋麵! 但食落去係pizza既口感!
正常野!

3) 焗黑松露千層麵 (3.5星)

- 一層一層既口感!

- 但完全冇黑松露味…連香味都唔多覺,當普通千層麵食就ok啦

4) 海鮮pizza (4星)
(唔記得影相)

- 呢個係成晚最好食既main course!

- 好濃味既BBQ醬, 同埋食到隻蝦好彈牙!

5) 大啡菇漢堡 (3.5星)

- burger 味道可以既! 有juicy既大啡菇同菜同蕃茄中和番漢堡既油膩
,食落冇咁邪惡

- 塊漢堡都好厚,同唔重牛味同乾左啲(唔知係咪我地切4份整到啲汁流走哂

- 如果可以幫我地切開4份先上就更佳!

最後我地叫左個甜品 :

1) 朱古力棉花糖多士 (4星)

- 多人食先好叫 (超級重點)

- 好甜,一人食一舊做甜品作結岩岩好!

- 棉花糖燒過,再加埋啲朱古力同樽子醬,一齊放係塊餅食,好好味
!

- 不過餅係唔夠架,會淨兩三粒綿花糖

- 食完會好口渴,因為真係超甜

我地傾左好耐,叫左幾杯cocktail飲,屈小姐每樣試左一啖,覺得係比較適合叫尼影相
飲就,好糖水fee
可能手工啤酒會好味啲,不過我無試

另外,佢地服務都幾好架,叫甜品佢地會自覺比新餐具,問左之後可以幫我地分pizza做8件(原本分6件

埋單每人$190! 大家聚埋一齊update番現況,感覺好似又番番大學既校園生活咁! 😆😆

#同學們要努力讀書升大學上莊

#上莊學到好多得到更多

#年少多好

#希望下次齊莊

#是日賴生缺席

另外,想借位一提,唔知係咪事關我無比「好評」,所以兩次收到呢個e-mail:

由於本網發現有中介公司為此餐廳安排試食活動並要求會員提交食評,當中更有要求會員隱瞞試食活動,本網決定即時停止批核此餐廳的任何食評 (不論好評/負評),以示公允;對於其他受影響的會員,我們深表歉意,並感謝你體諒我們為致力維持一個健康及公平的網上平台所作的努力。
白酒蒜蓉汁藍青口
避風塘薯條