2017-09-17
繼續係觀塘覓食,之前行過一直都好想食。呢刻覺得自己去咗台灣,門口有交換二手書嘅一個角落,入到去,裝修好特別,同香港食店有分別,忍唔住會停底望下,步伐太快,入到嚟,自然就會慢落黎。見到有位就可以坐,點餐就去收銀處直接點,佢有得選擇多飯或者減飯,呢點幾好。有三個lunch set可以揀,我揀咗蔬菜雞肉卷配香草薯仔沙律,羅宋湯。羅宋湯好足料,係濃濃嘅蕃茄,無味精味。飲品揀咗雜莓果菜,淡咗小小,下次我會試咖啡或朱古力,應該會好正。主菜到,沙律好味,薯仔整得夠溶,每啖都好好味,我已經忍唔住先食大半薯仔。雞卷部分睇得出好用心整,有菜夾左落去,雞皮煎過,成個卷睇得出用心製作,食完係飽肚同滿足。跟餐額外加15元可以有一客玫瑰威風蛋糕,好香嘅玫瑰味,有啲似海綿蛋糕嘅質地,但實啲。全店用嘅係回收嘅樽做水樽,食材係用本地農作物,亦有賣本地嘅食材,不妨去逛下支持下。見到唔少自己一個嚟嘅客人,聽下歌,睇下書,可以係鬧市中休息一下,呢度確實做得到。
羅宋湯好足料,係濃濃嘅蕃茄,無味精味。