2023-05-06 1283 瀏覽
【觀塘區】【花園餐廳】講起喺觀塘食嘢,唔知點解我第一時間唔係諗起駱駝漆大廈呀,apm 呀之類嘅飲食旺點,而係諗起裕民坊嗰邊大大個沙嗲王嘅招牌。我記得好似係 1995 年嘅大火,攪到呢度差唔多冇晒啲檔口,當時個畫面依然歷歷在目啊。而當時仲有好多糾紛,包括安置問題同埋業權問題,不過當時好多嘢都唔識,都只係接收資訊,我做人唔會太港鐵新工會,無知唔係錯嘛。後來好似仲有一次大火,不過都已經係政府決定咗重建裕民坊之後嘅事 lu,都半放棄。而嗰邊另一個地標,就係觀塘道近油站轉上康寧道嗰個位,無論世事點樣變改,都梗有一格燈牌標示住「花園餐廳」四隻大字。只不過嗰個位又真係好難引到我去幫襯,有一次睇完波去開嗰頭就的起心肝搭電梯上去食吓佢。我叫咗個 $204 嘅「美國黑毛安格斯西冷牛扒」,係「廚師推介」個餐牌,食落都唔錯,隱隱地好食過紐西蘭扒。而每次去到都幾乎會遇到嘅「忌廉湯」、「餐包」同「薯菜」,水準都係一如以往咁穩定,完全諗唔到可以點寫。去「花園餐廳」呢啲餐廳,最重要嘅其中一樣係個嘢飲,如果就咁「凍檸茶走甜」就真係枉負此行。我叫咗要加 $15 嘅「忘情森巴舞」,啲果肉配合芒椰奶露,又甜又香又邪惡,爽過許

去「花園餐廳」呢啲餐廳,最重要嘅其中一樣係個嘢飲,如果就咁「凍檸茶走甜」就真係枉負此行。我叫咗要加 $15 嘅「忘情森巴舞」,啲果肉配合芒椰奶露,又甜又香又邪惡,爽過許留山,為夾埋呢 $241 劃上完美嘅句號。。。

(地址:觀塘康寧道晨光大廈2樓)