2023-12-26
【觀塘區】【EFG Eat for Green】去開觀塘做嘢就梗係會想順便食埋嘢,本身我就好中意探索唔同地區嘅食物,仲要有機會去駱駝漆大廈呢啲咁出名嘅修羅場喎,一定要食啦。聽過一個講法,就係全盛時期嘅駱駝漆大廈係有超過五十間食肆,競爭真係好大。見到呢間 EFG 唔錯就同同事費特哥入咗去試,我試 $108 嘅「超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋」轉配「白麵豉豆乳湯麵」,塊豬扒真係幾得,厚身得嚟勁嫩,好好食,而個湯麵都唔錯。我有加 $38 轉套餐,有多四樣嘢食嘢飲嘅。佢哋係是日餐湯「番茄湯」、「沙律」同「多士」,都係素食嚟嘅,符合返佢哋好重視素食嘅原則。嘢飲我飲「凍檸茶走甜」,都唔錯。費特哥就試 $98 嘅「素超厚豬扒飯配溫泉蛋」,我偷食咗塊素豬扒,覺得勁好食呀,超正。原來塊素豬扒係師傅自己手打嘅,掂。費特哥都有加 $38 轉套餐,佢就飲「熱檸茶」,正常質素。佢哋仲有甜品,忍唔住試埋,費特哥試 $28 嘅每日限量手工製「經典芋圓仙草」再加 $10 要埋「雲呢嗱雪糕球」,幾好食喎又。我就試 $48 嘅「朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕」,都好好味,朱古力味好濃,雪糕又正。我哋食緊呢餐都 keep 住讚佢哋嘅
我就試 $48 嘅「朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕」,都好好味,朱古力味好濃,雪糕又正。我哋食緊呢餐都 keep 住讚佢哋嘅豬扒同素豬扒,點知多嘴食埋甜品就更加係平靚正之作。兩位一人一 set 再叫甜品,埋單 $404.8,性價比好高。。。
(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座3樓P室)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #觀塘 #EFGEatforGreen #EFG #EatforGreen #超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋 #白麵豉豆乳湯麵 #凍檸茶走甜 #素超厚豬扒飯配溫泉蛋 #是日餐湯 #番茄湯 #沙律 #多士 #熱檸茶 #經典芋圓仙草 #雲呢嗱雪糕球 #朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕 #1am1239 #1ambackup