2024-04-04
近期食過最好食嘅Omakase👍🏼😋 今次揀左「焰月」有先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令水果共20品 ($980/位)首先,店員會送上餐前小食,小食嘅擺盤都整得好精緻😍有枝豆、魷魚乾、鱈魚乾,啱晒配埋清酒🍶🎏先付~ 胡麻蕃茄、白蝦肉凍豆腐、螢光魷魚 ~蕃茄清甜爽口|豆腐綿密軟滑、入口即溶,白蝦肉嘅鮮味喺豆腐嘅陪襯下更加突出|螢光魷魚配上柚子汁味道好清新,口感Q彈爽口。🎏季節刺身~ 北海道 鯛魚魚春配紫蘇花 ~呢道菜好有驚喜,本身以為會好腥,但係廚師用咗秘製嘅湯汁,加咗薑絲同紫蘇花,一啲腥味都冇而且味道仲好特別,出奇地好味👍🏼~ 北海道生蠔 配上三文魚子呢隻生蠔🦪口感比較爽口,配上三文魚子口感更加豐富!~ 鰹魚 配上菠菜紫洋蔥芝麻醬 ~鰹魚表皮用火槍燒過,油脂更出更香,而且配上醃製過嘅菠菜紫洋蔥加上芝麻醬廚師拌得好好食🤤~ 北海道半生熟帶 配魚子甘筍汁~個帶子炸到半生熟好出色,而且個甘筍汁係超級超級好食😋👍🏼好creamy感覺有少少似南瓜蓉。🎏手握壽司(北寄貝、池魚、金木雕魚、北海道海膽、北海道牡丹蝦配燒過嘅蝦膏)北寄貝廚師會用手拍一拍,令佢神經收縮食落更加爽口!海膽超級Cre
🎏先付
~ 胡麻蕃茄、白蝦肉凍豆腐、螢光魷魚 ~
🎏季節刺身
~ 北海道 鯛魚魚春配紫蘇花 ~
~ 北海道生蠔 配上三文魚子
呢隻生蠔🦪口感比較爽口,配上三文魚子口感更加豐富!
~ 鰹魚 配上菠菜紫洋蔥芝麻醬 ~
~ 北海道半生熟帶 配魚子甘筍汁~
🎏手握壽司
北寄貝廚師會用手拍一拍,令佢神經收縮食落更加爽口!海膽超級Creamy好食,牡丹蝦爽口,而且配咗燒過嘅蝦膏,令到口感層次大增!
~ 煙燻雙拖羅 ~
用咗油脂較重嘅大拖羅同埋脂肪較少嘅赤身,一個用煙燻方法、一個用炙燒,加埋一齊食味道豐富得嚟又唔會太膩。外層加埋紫蘇葉、沙甸魚干、紫菜口感大增😍
~ 炸蝦頭 ~
用咗牡丹蝦🦐嘅蝦頭炸得好香脆
手卷
~ 拖羅魚蓉手卷 ~
廚師會燒一燒吞拿魚嘅皮,滴出嘅油脂會加入壽司飯,再加埋拖羅魚蓉、醬油、蔥花攪拌,包上紫菜,係一個好有心機嘅手卷好好味!!
~ 茶碗蒸 ~
~ 自家製魚湯 ~
🍰甜品
蜂蜜蛋糕、士多啤梨、黃豆粉蕨餅
整個Omakase真係超水準👍🏼👍🏼👍🏼每一道菜都好有驚喜,同埋除咗食材新鮮廚師嘅調味都整得好好食。真心推介大家嚟食!!