2025-02-07 32 瀏覽
又有機會食高質Omakase😍 今次來訪位於觀塘,靚裝又華麗嘅菊月町❤️ 內裡裝修充滿迷人嘅和風感☺️ 食日本菜勁有feel😘 一整列面向廚師嘅高桌座,令客人能一次過享kbw視覺、味覺、嗅覺三重滋味😎 好正👍 今次㨂咗廚師發辦嘅爍雨套餐🥰 內包先付、季節刺身、鐵板燒、季節料理、手握壽司、雲丹盛、吸物以及時令果物,一共23品🤩 非常豐富令人極滿意🤗 🐧 特別欣賞鐵板燒鵝肝多士🤤 料理師父擺盤極用心👍 菜品賣相勁靚😆 鵝肝油而不膩,細嫩柔滑,肝味出眾🤤 配搭甜美香脆嘅焦糖多士一齊食,味道層次極豐富😎 另外不得不提誠意製作嘅拖羅紫菜卷🤤 大拖羅和赤身分別以煙燻和炙燒料理,散發著濃厚嘅熏香😋 再附以紫菜、紫蘇葉同埋沙甸魚魚乾,一啖入口,滋味濃厚,口感豐盈,令人回味無窮😚 壓軸嘅海膽吞拿魚丼一樣好出色😎 丼飯與魚油脂攪勻燒香,入口魚脂甘香撲鼻😋 配埋海水味濃、滑嫩細緻嘅馬糞海膽一齊食,鮮美馥郁嘅味道令人無限迷戀🤤

2025-01-22 711 瀏覽
完全沒預算觀塘會有一家如此出色的廚師發辦,食材優質、師傅製作用心、手藝出色。難怪平日的晚上也幾近滿座,有意一試的謹記訂枱啊!點了爍雨,足足有23品,十分豐富!先來新鮮腐皮,上面放滿鱒魚籽,還有金箔作點綴,添一點色彩與奢華。前菜三點有水母刺身、海草莖配枝豆和海帶芽昆布沙律,微辣。然後是和牛他他撻,以和牛的冧肉製成他他,入面混入牛油果、山藥、蕎頭,配煙薰梭魚籽。日本德島阿波尾真蠔,肉質爽身,配酸汁啫喱。海鰻魚片配薑汁及魚籽醬。富士山冰見市寒鰤刺身,配醃製過的蛋黃醬。omakase果然不時不食,冬季就是吃鰤魚的好時候,特別豐腴肥美。北海道松葉蟹,蟹肉混和蟹膏,下面是蟹醋啫喱,配紫蘇花點綴,賣相美觀。塔斯曼尼亞黑邊鮑魚配上鮑魚肝的肝醬,與壽司飯同吃。即席煙薰青森縣大間大拖羅、中拖羅,配紫蘇葉、沙甸魚魚乾,以紫菜夾著製成三文治狀。雞肉丸季節料理是原條燒喜之次鐵板燒 薄燒牛肉卷壽司赤貝九州真鯛,白昆布,用甜醋煮過梭子魚 日本尖椒醬深海池魚 少辣海膽飯雲丹盛,馬糞海膽使用北海道根室西浜瀨戶商店直排海膽,下面是由吞拿魚魚油、吞拿魚魚肉、尖椒、京蔥等混成的。魚湯甜品江戶前玉子燒、蕨餅和士多啤梨。

點了爍雨,足足有23品,十分豐富!

前菜三點有水母刺身、海草莖配枝豆和海帶芽昆布沙律,微辣。

日本德島阿波尾真蠔,肉質爽身,配酸汁啫喱。

海鰻魚片配薑汁及魚籽醬。

塔斯曼尼亞黑邊鮑魚配上鮑魚肝的肝醬,與壽司飯同吃。

雞肉丸

季節料理是原條燒喜之次

鐵板燒 薄燒牛肉卷

赤貝
九州真鯛,白昆布,用甜醋煮過

梭子魚 日本尖椒醬
深海池魚 少辣

魚湯

甜品
江戶前玉子燒、蕨餅和士多啤梨。
2025-02-07 0 瀏覽
由舊舖搬到新舖當然要去捧場啦,地方大了很多😍所以去食開年飯😘食我最中意的廚師發辦🍣今次揀【爍雨】2️⃣3️⃣品💲1️⃣4️⃣8️⃣0️⃣前菜·溫泉蛋使用蛋味濃的蘭皇蛋再配上三文魚籽及金箔前菜河豚皮 ·柚子汁、海帶毛豆、昆布芯醋漬水雲配糖漬蕃茄配淮山蓉日本阿波美真蠔口感爽身蠔味濃,配上酸汁更能提鮮愛媛懸海鰻苗口感很似食河粉,配上薑汁配昆布及魚子醬,味道更鮮味煙燻和歌山鰹魚師傅用禾乾草即場進行煙燻,食落有股香味,油脂較少所以口感清爽,再配上春菊及日本皇帝菜日本和牛他他·北海道馬糞海膽海膽入口即溶味道甘甜、質感細膩😋而和牛他他調味很好沒腥味;再配上心形最中餅,造型可愛🩷鰤魚口感彈牙清爽,好肥美😋再配秘製醬汁及蔥花。最後磨上檸檬皮,鮮味十足澳洲黑邊鮑魚師傅將鮑魚蒸30個鐘,所以口感很彈牙入味,而肝醬可以配鮑魚食,之後再撈飯食😋煙燻拖羅手卷師傅先將中大拖羅炙燒表面,令魚油更香。再加入沙甸魚乾脆脆及紫蘇葉,再用紫菜夾來食!拖羅魚油甘香與濃郁魚味並存,口感多層次很豐富👍🏻美國安格斯紅酒燴牛肉牛肉混牛肝菌造成的漢堡,口感結實味道濃郁。而下面是淮山,吸滿醬汁口感很軟。唐揚豆腐口感很滑,魚湯很鮮甜鐵板鵝肝焦糖多士·燕麥餅 鵝肝煎

前菜·溫泉蛋
使用蛋味濃的蘭皇蛋再配上三文魚籽及金箔

前菜
河豚皮 ·柚子汁、海帶毛豆、昆布芯

醋漬水雲配糖漬蕃茄配淮山蓉

日本阿波美真蠔
口感爽身蠔味濃,配上酸汁更能提鮮

愛媛懸海鰻苗
口感很似食河粉,配上薑汁配昆布及魚子醬,味道更鮮味

煙燻和歌山鰹魚

日本和牛他他·北海道馬糞海膽

鰤魚

澳洲黑邊鮑魚

煙燻拖羅手卷

美國安格斯紅酒燴牛肉

唐揚豆腐口感很滑,魚湯很鮮甜

鐵板鵝肝焦糖多士·燕麥餅
鵝肝煎得很香、很creamy,點紅菜頭醬及黑莓汁很解油膩感。再配上夾埋多士及燕麥餅口感很豐富👍🏻

石鯛🍣
味道清甜,口感爽口;最後加味道帶點甜的白昆布

黑鯥🍣
肉身滑,魚味濃。所以師傅配上日本尖椒做成的醬,味道不辣只有香味👍🏻

九州鯖魚🍣
獨有鯖魚味濃郁,肉質紮實,炙燒後魚油更香。

北海道甜蝦🍣
用返燒咗嘅蝦膏鋪上甜蝦上,而甜蝦很鮮甜配上燒香後蝦膏的蝦膏,很惹味👍🏻

北海道喜之次🍣
含有豐富脂肪,炙燒後魚油更香,口感細緻鮮美再配上柚子胡椒,味道很夾

雲丹盛
師傅先燒吞拿魚油,加入吞拿魚蓉拌上飯。再放上馬糞海膽配淡雪鹽。

博多士多啤梨·抹茶蕨餅·江湖前玉子燒
師傅將帆立貝、魚肉及淮山造成玉子燒再焗左三個中,口感綿密、味道豐富🤩

2025-02-06 0 瀏覽
有鐵板燒和廚師發辦, 門口很有和風感覺。 價錢幾吸引🤩 點了980元廚師發辦,感到幾有特色好似海鰻魚苗真從來沒吃過,還有河豚皮都好有特色😍京都湯葉好香嘅柑味,腐皮滑溜,打開味蕾。先付(3物)柚子酸汁河豚皮、海帶昆布枝豆、辣椒炒昆布參河豚皮脆口,配以酸汁相當開胃。豆鬆脆與海草口感豐富爽口,感覺似海蜇(由淡至濃的味道)德島阿波美珍生蠔🦪酸汁啫喱海草鮮甜,生蠔原汁原味日本和牛他他煙燻疏魚子、酒浸蕎頭,魚子味道有點Parma Ham好香愛媛懸海鰻魚苗薑汁配bb 鰻魚都是第一次吃,好滑有點像台灣的薯粉😆北海道毛蟹🦀有海膽醬混合蟹肉好鮮甜,蟹醋啫喱甜甜酸酸相當開胃。清森懸吞拿魚🐟吞拿魚先用蘋果煙燻過的大拖羅同赤身,再加埋紫蘇葉分隔超級香甜有鮮味。水果蕃茄水雲藻長芋茸壽司赤貝鰆魚(馬交魚)金線魚 (日本紅衫魚)深海池魚鰤魚北海道海膽飯吞拿魚魚油 吞拿魚蓉 蘿蔔汁京蔥 海膽相當清甜,飯有薑同埋吞拿魚蓉甜品🍧和湯蘋果蛋捲抹茶蕨餅玉子蛋糕3款甜品味道由淺至深,最後吃的玉子蛋糕超軟綿綿。

京都湯葉
好香嘅柑味,腐皮滑溜,打開味蕾。

先付(3物)
柚子酸汁河豚皮、海帶昆布枝豆、辣椒炒昆布參
河豚皮脆口,配以酸汁相當開胃。
豆鬆脆與海草口感豐富爽口,感覺似海蜇
(由淡至濃的味道)

德島阿波美珍生蠔🦪
酸汁啫喱海草鮮甜,生蠔原汁原味

日本和牛他他
煙燻疏魚子、酒浸蕎頭,魚子味道有點Parma Ham好香

愛媛懸海鰻魚苗
薑汁配bb 鰻魚都是第一次吃,好滑有點像台灣的薯粉😆

北海道毛蟹🦀
有海膽醬混合蟹肉好鮮甜,蟹醋啫喱甜甜酸酸相當開胃。

清森懸吞拿魚🐟

水果蕃茄水雲藻
長芋茸

赤貝
鰆魚(馬交魚)
金線魚 (日本紅衫魚)
深海池魚
鰤魚

北海道海膽飯
吞拿魚魚油 吞拿魚蓉 蘿蔔汁京蔥
海膽相當清甜,飯有薑同埋吞拿魚蓉

甜品🍧和湯
蘋果蛋捲
抹茶蕨餅
玉子蛋糕

3款甜品味道由淺至深,最後吃的玉子蛋糕超軟綿綿。

2025-01-24
  • 北海道毛蟹
  • 北海道海膽飯
  • 日本和牛他他
收工同同事想食好啲,就去咗附近一間好有人氣嘅鐵板燒碰碰運氣! 好彩我哋早入去仲有位, 7點鐘左右已經差唔多滿座🫣 原來餐廳唔單止有有鐵板燒,仲有Omakase添架😳 席前欣賞到大廚功架,同時又可以同同事默默斟!下次真係要再book 定位嚟試埋我最愛嘅 Omakase🤩𓏸𑁍 𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ$1980 二人前餐廳有魚缸養活新鮮食材,我哋仲見到有🦞龍蝦打交添啊,真係非常之生猛😆 我哋點好餐之後,職員會即場喺魚缸挑選海鮮,準備去迎接豐富大餐❣️前菜 ❁ 沙律菜和豆腐🥗時令海鮮❁ 南非鮑魚新鮮南非鮑魚🤩 上碟時仲好活躍㖭啊!師傅話指令海鮮仲有機會係象拔蚌、北寄貝,樣樣都好吸引。❁ 銀鱈魚大廚建議先食煎到好香口的魚皮,之後再食魚生白肉,配有鵝肝菌醬提鮮,好好味。❁ 原隻澳洲龍蝦🦞擺盤超有氣勢✨✨ 大廚加入了龍蝦頭膏去炒龍蝦肉,入口爽口彈牙,真係美味爆燈❣️❁ 鵝肝 配有紫薯焦糖多士 (或 可選日本和牛薄燒)大廚建議先吃一口鵝肝,之後再連同焦糖多士一起入口,味道濃郁😋❁ 時令鐵板配菜有豐富蔬菜:🍠番薯,淮山,🍄冬菇,🫑青椒❁ 炒飯 - 粒粒金黃炒得夠乾身 好惹味

𓏸𑁍 𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍

時令海鮮
❁ 南非鮑魚

❁ 銀鱈魚

❁ 原隻澳洲龍蝦🦞

❁ 鵝肝 配有紫薯焦糖多士 (或 可選日本和牛薄燒)

❁ 時令鐵板配菜
有豐富蔬菜:🍠番薯,淮山,🍄冬菇,🫑青椒

❁ 炒飯 - 粒粒金黃炒得夠乾身 好惹味!
❁ 炒雜菜
❁ 湯

❁ 紅豆鍋餅

~ 全晚超完滿作結 ~
當晚真係全場爆滿,大廚一個都負責到咁多枱客,仲可以細心講解每道菜,真係不止功架十足,仲好有經驗!約定好朋友下次要試埋omakase ,食盡菊月町嘅美食😋😋
2025-02-05 167 瀏覽
今日同男朋友黎慶祝🍾 佢揀左觀塘既一間隱世omakase🍣 估唔到觀塘工廠區有間咁精緻又高質既日本餐廳!平日晚市吧枱位full哂!記得要訂位👻.野食質素非常高😋 真係好岩同朋友/伴侶黎慶祝食~ 除左omakase 仲有席前鐵板燒 見到隔籬枱食都好吸引🤭 下次要黎試吓🔥.|日本蘭王溫泉蛋第一個前菜已經好精緻😍 上面有魚子粒同金箔 溫泉蛋底有蜆肉蘭王蛋蛋味好香 所有野加埋一齊好夾 口感又好滑~ 係個好豐富嘅溫泉蛋☺️.|前菜三款師傅提我地有分次序黎食😙 1//河豚魚皮 好有彈性 魚皮下仲有陳薄薄嘅啫喱😍 配埋柚子汁 好清新 2//枝豆 鹹鹹地 有芝麻香🫛 3// 昆布芯加黑木耳 第一次食昆布芯好爽口 又辣辣地~ 勁鍾意呢到前菜😍.|阿波美珍蠔肉質爽口🦪 比較重海鮮味 冇鐵銹味👍🏻.|海鰻魚苗愛媛縣既海鰻魚苗 原來魚苗係透明!😳 第一次食呢款食材 口感係好滑又有啲咬口 好似啫喱咁.|煙燻鰹魚即場用禾稈草煙燻和歌山產既鰹魚呢道好驚喜!因為係即場煙燻 燒香味好濃好香🐟 而且呢到既鰹魚一啲都唔會腥.|心形最中餅 // 和牛他他 海膽 疏魚子心形最中餅係呢排情人節限定😆❤️係非常高級嘅最中餅~ 集合晒最
平日晚市吧枱位full哂!記得要訂位👻
心形最中餅係呢排情人節限定😆❤️
係非常高級嘅最中餅~ 集合晒最鮮味既食材喺入邊🐮🐟
海膽同魚子都好新鮮好甜 魚子仲有煙熏過 有啲煙薰香氣😳
|澳洲塔斯曼尼亞黑邊鮑魚
配咗鮑魚肝醬🤭 個醬真係重點!鹹鮮!
鮑魚本身係淡味海鮮但有埋鮑魚肝醬真係一絕😍
|蘋果木煙燻大拖羅 & 醬油漬赤身
估唔到係飯團形式上菜😳 用紫菜夾住刺身 紫蘇葉 魚乾片🍙 好多層次
|水雲加水果蕃茄 土佐豆腐
咁多道菜中間加插咗比較酸同開胃嘅水雲 好適合😌
土佐豆腐炸衣好薄好脆~ 重點入面豆腐豆味好濃 好似山水豆腐咁滑咁濃❤️ 好鐘意🤭
|紅酒燴牛肉
和牛肉切絲加牛肝菌製成burger🍔 咬開係一絲絲肉 第一次食呢個口感豐富既漢堡扒🐮🐮🐮 醬汁好濃 配埋配埋下邊塊薯仔就啱啱好
| 鵝肝配焦糖多士
非常好食👍🏻 香煎鵝肝係冇得輸 仲要係好厚好肥🤭 真係好有誠意!
平時鐵板燒多士通常都係牛油 呢到竟然係脆卜卜既焦糖面 好有驚喜又增加咗邪惡感🤣
| 手握壽司
帆立貝配黑松露 // 深海池魚配柚子胡椒 // 九州鯖魚 // 黑鱸魚 // 海膽
刺身都好新鮮 鮮甜!鯖魚通常鹽漬或者押壽司形式 刺身食法原來係咁鮮甜🍣
海膽配拌左吞拿魚蓉同吞拿魚油既飯 多左油香同口感
|魚湯
非常濃郁 好厚既質地!真材實料滿滿
江戶前玉子蛋糕 // 黃豆粉麥芽糖蕨餅 //
士多啤梨
又係第一次食到麥芽糖蕨餅😳 口感反而唔係煙煙韌韌反而係冧冧地同彈牙

2K
2025-02-05 43 瀏覽
最近喺呢頭做嘢 朋友帶我嚟食呢間omakase🎋 我哋試咗一人份 足足有23個item好豐盛👏🏻 餐廳大部分都係吧枱位置 可以清晰睇到廚師喺席前料理㗎😯-⛩️廚師發辦.爍雨 $1480-⭐特色推介類🐟用上青森縣大間延繩拖羅 大拖羅煙燻再炙燒 拖羅刺身 加埋沙甸魚乾同紫菜包住嚟食🥪 入口瞬間充滿油香好滿足😋 🍳鐵板煎鵝肝 配燕麥餅同焦糖多士 配燕麥餅係幾特別嘅組合👍🏻 燕麥餅有效中和咗鵝肝嘅油脂感 餐廳好有心思😙🐠北海道喜之次二食 魚肉烤得嫩滑 魚皮炸到脆卜卜 係成餐最好食嘅item之一😍🐚雲丹盛 吞拿魚茸拌壽司飯 上面海膽放得好大方🥹 廚師仲會即燒吞拿魚皮下脂肪為壽司飯調味😳-🧆前菜類🐮和牛他他 香脆嘅餅殼加埋煙燻梭魚子 印象深刻😌🦀即拆北海道毛蟹蟹肉 配搭海膽醬 海藻啫喱 有心思🤤🫘湯葉配以魚籽同山葵 仲加咗即磨柚子皮🍋 🫛三種前菜有河豚魚皮 枝豆同埋昆布身 清新醒胃🌱-🦑刺身有新鮮嘅生蠔配上魚籽 仲有廚師特別配搭嘅酸汁啫喱 成件事好match🦪-🍣 手握壽司有深海池魚 北寄貝 北海道蝦配黑松露 石鯛仲有鰤魚🙌🏻 最欣賞係石鯛 上面有甜醋煮過嘅昆布 甜甜酸酸 有心思嘅設計😍-臨最尾仲有
⛩️廚師發辦.爍雨 $1480
⭐特色推介類

🧆前菜類
🐮和牛他他 香脆嘅餅殼加埋煙燻梭魚子 印象深刻😌
🦀即拆北海道毛蟹蟹肉 配搭海膽醬 海藻啫喱 有心思🤤
🫘湯葉配以魚籽同山葵 仲加咗即磨柚子皮🍋
🫛三種前菜有河豚魚皮 枝豆同埋昆布身 清新醒胃🌱

臨最尾仲有魚湯 同埋甜品拼盤🧁 有厚燒江戶前玉子燒 蕨餅 同埋福岡士多啤梨🍓 成個menu設計得幾有心思 前菜 間場小食同主菜 梅花間竹咁食 唔會膩得嚟 味道唔會疊埋曬🥰
🍤吉列豬定食 $168
吉列豬用咗肉眼位 肉質厚實 份量十足架🍙

📍菊月町
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
2025-02-03 278 瀏覽
廚師發辦 爍雨 $1480一共23品食物款式豐富廚師會對每一道送上既食物作介紹京都湯葉質感幼滑、豆香濃郁用金箔、三文魚籽、芥末作點綴食材搭配新穎先付 味道由淡到濃:柚子汁配海蜇口感爽脆芝麻碎海帶絲拌枝豆辣椒昆布芯和牛他他魚子撻 撻皮鬆脆、牛油香氣十足面頭舖上法國煙燻魚子配上嫩滑軟淋和牛睇得又食得魚子醬玻璃魷魚魚子醬鹹香爆汁魷魚口感爽彈配上海帶同芥末調味清爽蘆筍炒象拔蚌新鮮肉質彈牙蟹肉料理選用新鮮毛蟹拆肉肉質鮮甜淋上海膽醬味道香濃帶出蟹肉鮮味底層有味道酸甜可口既蟹醋果凍解膩一流 鰤魚刺身 油甘魚既一種口感爽彈新鮮無腥味蘭王蛋黃醬、香蔥同豆苗令口感層次提升拖羅紫菜卷將大拖羅同赤身用蘋果木進行煙燻及炙燒後用紫菜、紫蘇葉同沙甸魚魚乾夾住一齊食魚肉既軟綿、魚乾同紫菜既香脆  令味道同口感層次都好豐富用心製作既一道菜式沖繩水雲配生果蕃茄生果蕃茄口感較結實淋上乳酪醬味道酸甜開胃 茶碗蒸 蒸蛋嫩滑蜆肉鮮甜鵝肝多士鵝肝煎到外皮香脆內裏綿密沾上伴盤既黑醋汁油膩感消失得無影無蹤多士用蜜糖烘香麵包質地鬆軟、味道香甜壽司分別有赤貝、深海池魚、梭子魚、北海道甜蝦同熟成14日既冰見寒鰤雲丹盛 將醋飯同吞拿魚蓉、香蔥

廚師發辦 爍雨 $1480
一共23品
食物款式豐富
廚師會對每一道送上既食物作介紹

京都湯葉質感幼滑、豆香濃郁
用金箔、三文魚籽、芥末作點綴
食材搭配新穎

先付
味道由淡到濃:
柚子汁配海蜇口感爽脆
芝麻碎海帶絲拌枝豆
辣椒昆布芯

和牛他他魚子撻
撻皮鬆脆、牛油香氣十足
面頭舖上法國煙燻魚子

鰤魚刺身
油甘魚既一種
口感爽彈
新鮮無腥味
蘭王蛋黃醬、香蔥同豆苗
令口感層次提升

拖羅紫菜卷
將大拖羅同赤身用蘋果木進行煙燻及炙燒後
用紫菜、紫蘇葉同沙甸魚魚乾夾住一齊食
魚肉既軟綿、魚乾同紫菜既香脆
令味道同口感層次都好豐富

鵝肝煎到外皮香脆內裏綿密
沾上伴盤既黑醋汁
油膩感消失得無影無蹤
多士用蜜糖烘香
麵包質地鬆軟、味道香甜

雲丹盛
將醋飯同吞拿魚蓉、香蔥、芥末攪拌
上層舖上馬糞海膽
賣相吸睛
令人食欲大增

魚湯味道香濃

甜品 玉子蛋糕、士多啤梨和抹茶蕨餅

吉列豬肉眼定食 $168
豬肉厚切
外皮炸粉勁薄
咬落香脆唔油膩
淋上帶柚子味既醬汁
味道清新
米飯選用珍珠米
飯粒飽滿、口感煙韌
❤️‍🔥Omakase 廚師發辦,閒閒地講緊千幾二千一餐,一般都係大時大節,慶祝紀念去食,切忌食得唔盡興,今次去呢間食得好盡興,俾錢俾得心甘情願。❤️‍🔥$1480 共8款,23品, 前菜,刺身,鐵板燒,料理,壽司,雲丹盛,湯,甜點,應有盡有。❤️‍🔥前菜是日本鮮腐皮配上金箔魚子,食材特別用心,淡淡的荳香配上鮮香魚子,首先打開您的味蕾。❤️‍🔥日本德島蠔,肉質鮮甜爽口,配上特製海澡啫喱,滑倒入喉嚨椗。❤️‍🔥北海道毛蟹肉配上海膽醬,毛蟹肉及蟹膏混在一起,配上清甜嘅海膽醬,每一口都是奢侈的享受。❤️‍🔥青森縣大間刺身配上拖羅,煙燻後菠蘿油脂更出色,廚師用紫菜包住沙甸魚脆片、紫蘇葉及兩塊油脂豐富嘅吞拿魚,同一啖食到唔同口感同層次,非常好食。❤️‍🔥鵝肝多士驚豔我眼球,焦糖多士甜蜜脆口,配上鬆軟咸香的鵝肝,真的是一道奇妙的配合!❤️‍🔥海膽吞拿魚丼,廚師用在米上燒香魚油脂,爆發香氣,配上清甜的海膽,呑拿魚,簡直係人間美味!❤️‍🔥甜點以充滿蛋香玉子燒蛋糕,口感棉密的綠茶蕨餅及熊本草莓作結。

• 日本德島蠔
  • 北海道毛蟹
  • 青森縣大間刺身配上拖羅
  • 鵝肝多士
  • 海膽吞拿魚丼
2025-01-28 340 瀏覽
在**菊月町**(觀塘),你將體驗到一個雅致舒適的用餐環境,特別適合喜愛高品質日本料理的食客!🍣✨- **Omakase 爍雨套餐**(23品)只需$1480,讓你享受到多種精緻的料理,每一道菜品都由師傅詳細介紹,從食材到煮法,讓你更深入了解每道菜的用心之處。 - **腐皮配三文魚子**:河豚魚皮、海帶芯、海草莖枝豆,口感豐富。 - **澳洲和牛他他撻**:搭配法國疏魚煙燻魚子和北海道鱈魚,風味獨特。 - **澳洲黑邊鮑魚**:肉質鮮美,值得一試。 - **煙燻拖羅**:大拖羅先煙燻再燒,魚油香味充盈。 - **鹽燒喜知次魚**:肉質香滑,口感極佳。 - **脆炸喜知次魚頭**:全新的味覺體驗。- **手握壽司**: - **北寄貝**、**中拖羅**、**牡丹蝦**:燒香蝦膏,鮮味倍增。- **雲丹盛**: - **鮟鱅魚肝飯海膽飯**:師傅先燒吞拿魚皮,魚油與飯混合出獨特風味,最後加上海膽,令人垂涎。- **吸物**: - 魚湯,鮮美清爽。- **甜品**: - 江戶前玉子燒、綠茶蕨餅、熊本士多啤梨,完美結尾。坐在吧台,不僅可以欣賞壽司師傅的高超技藝,還能觀賞鐵板燒師傅的精彩表演,

- **澳洲黑邊鮑魚**:肉質鮮美,值得一試。
- **煙燻拖羅**:大拖羅先煙燻再燒,魚油香味充盈。
- **鹽燒喜知次魚**:肉質香滑,口感極佳。
- **脆炸喜知次魚頭**:全新的味覺體驗。

- **手握壽司**:

- **雲丹盛**:

- **吸物**:
- 魚湯,鮮美清爽。

- **甜品**:
- 江戶前玉子燒、綠茶蕨餅、熊本士多啤梨,完美結尾。

坐在吧台,不僅可以欣賞壽司師傅的高超技藝,還能觀賞鐵板燒師傅的精彩表演,讓用餐體驗更添樂趣!

**地址:觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖**
2025-01-27 241 瀏覽
辛苦工作又一年喇,緊係要對自己好啲啦,今年揀左去觀塘菊月町食Omakase,開心一吓先付:三文魚籽配腐皮柚子皮好開胃,柚子皮清新好fresh海蜇、昆布芯,木耳及枝豆爽口彈牙,送清酒一流呀季節:德島蠔蠔幾肥美,好鮮味春魚配日本尖椒醬及紅菜頭苗,鮮味突出松葉蟹肉蟹肉搭配新鮮海膽原來咁夾鹿兒島和牛牛冧肉鐵板燒:鹿兒島A5和牛入口即溶,有幸福既感覺手握:昆布金鯛、赤貝、深海池魚,神奈村配柚子胡椒及花竹蝦配黑松露、新鮮好味雲丹盛:用火槍燒下個面層好香,加埋海膽黎食無得輸吸物:昆布魚湯,鮮味無窮時令果物:江户前玉子蛋糕,抹茶厥餅及長琦士多啤梨的三重享受,感覺甜而不膩。

先付:
三文魚籽配腐皮柚子皮
好開胃,柚子皮清新好fresh

海蜇、昆布芯,木耳及枝豆
爽口彈牙,送清酒一流呀

季節:
德島蠔
蠔幾肥美,好鮮味

春魚
配日本尖椒醬及紅菜頭苗,鮮味突出

松葉蟹肉
蟹肉搭配新鮮海膽原來咁夾

鹿兒島和牛牛冧肉
鐵板燒:
鹿兒島A5和牛入口即溶,有幸福既感覺

手握:

雲丹盛:
用火槍燒下個面層好香,加埋海膽黎食無得輸

吸物:
昆布魚湯,鮮味無窮

時令果物:

2025-01-27 246 瀏覽
今晚我去咗觀塘的菊月町,享受咗一場超過20款嘅爍雨Omakase,真係食到好滿足🥳!餐廳環境舒適,坐喺吧枱可以睇到師傅精心準備每一道菜,食材新鮮又時令,味道層次分明。爍雨Omakase $1480 包括先付、季節刺身、鐵板燒、手握壽司、雲丹盛等,每一道都好有心思,特別係雲丹盛,口感滑順,令人回味無窮🤤!而且員工態度友善,會根據食客喜好調整上菜安排,體貼至極👍。✨魚子湯葉 呢個湯葉真係好特別外面有新鮮嘅魚子味道濃郁又滑口咬落去仲有海鮮嘅鮮味真係好幸福呀🥰配搭上啲酸汁啫喱更加提升咗整體嘅層次感🤤✨拖羅卷物 將厚切嘅拖羅經過炙燒同煙燻再加上魚乾、紫菜同紫蘇葉包住口感層次分明每一口都令人陶醉😋!✨雲丹盛 馬糞海膽鋪滿上面味道濃厚甘甜下層米飯混入拖羅蓉同蘿蔔粒簡直係完美組合每一口都令我想起海洋的味道🌊🎶🎶🎶 Kikugetsu in Kwun Tong offers a luxurious Omakase experience with over 20 exquisite dishes. The attentive service and fresh seasonal ingredients

特別係雲丹盛,口感滑順,令人回味無窮🤤!

而且員工態度友善,會根據食客喜好調整上菜安排,體貼至極👍。

✨魚子湯葉
配搭上啲酸汁啫喱
更加提升咗整體嘅層次感🤤

✨拖羅卷物
將厚切嘅拖羅經過炙燒同煙燻
再加上魚乾、紫菜同紫蘇葉包住
口感層次分明
每一口都令人陶醉😋!

✨雲丹盛
馬糞海膽鋪滿上面
味道濃厚甘甜
下層米飯混入拖羅蓉同蘿蔔粒
簡直係完美組合
每一口都令我想起海洋的味道🌊

🎶🎶🎶

Kikugetsu in Kwun Tong offers a luxurious Omakase experience with over 20 exquisite dishes. The attentive service and fresh seasonal ingredients create a memorable dining adventure.

🍴菊月町
📍觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
📞65885354
2025-01-26 198 瀏覽
由細鋪搬大鋪,環境更靚,主打廚師發辦及鐵板燒。之前食過鐵板燒,覺得好抵食!今次食Omakase「爍雨」,$1480一位,有齊先付、季節刺身、鐵板燒、季節料理、手握壽司、雲丹盛、吸物、時令果物,一共23品,食材新鮮,味道出色,好豐富,真係大滿足呀🥰✦先付京都腐竹配三文魚籽水母刺身|海藻毛豆|海帶芽心和牛他他配煙燻梳魚子✦刺身德島生蠔 愛媛海鰻北海道毛蟹澳洲黑邊鮑魚 蘋果木煙燻青森大間吞拿魚✦季節料理燒喜之次炸喜之次魚骨蜆肉茶碗蒸✦鐵板燒和牛薄燒料理配日本蕃薯✦壽司北寄貝|石雕白昆布|日本池魚鯖魚|寒獅天然油甘魚配蛋黃醬✦雲丹盛北海道雲丹配吞拿魚油壽司飯✦吸物鮮魚湯✦時令果物蘭王蛋帆立貝蛋糕|福岡士多啤梨|抹茶蕨餅23道菜之中,最愛✨爽口鮮甜的德島生蠔、啖啖肉又鮮甜的北海道毛蟹、嫩滑肥美的喜之次 就連炸魚骨都好正、口感一流的蘋果木煙燻青森大間吞拿魚、鮮甜Creamy的北海道雲丹配吞拿魚油壽司飯🥰一場視覺味覺的享受,23道菜,非常滿足🫶🏻師傅非常專業,難怪呢晚都幾滿座,睇嚟真係好受歡迎!

✦先付

鮮魚湯

✦時令果物
蘭王蛋帆立貝蛋糕|福岡士多啤梨|抹茶蕨餅

一場視覺味覺的享受,23道菜,非常滿足🫶🏻
師傅非常專業,難怪呢晚都幾滿座,睇嚟真係好受歡迎!
2025-01-26 183 瀏覽
講到觀塘食日本嘢我首選菊月町菊月町係位於觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖餐廳主打食Omakase 或者鐵板燒為主今次點左個爍雨set佢around 千令蚊左右 而經食到23品佢地最正係佢地個雲丹盛佢個飯係先燒咗啲拖羅再將啲魚油迫落去個飯度食落又有海膽 而且after Taste拖羅味Price : $1000+/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10

講到觀塘食日本嘢

食落又有海膽 而且after Taste拖羅味

Price : $1000+/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2025-01-23 158 瀏覽
由舊舖小店搬大舖菊月町嘅質素素來穩定Teppanyaki x Omakase 同一個menu,可以兩邊都食到幾啱我呢啲貪心人士#爍雨,食完證實江湖傳聞非虛真心係食到會捧腹而回嘅厨師發辦(第一次見到諗起諧音落雨,記憶點更深lol)由前菜先付到刺身壽司鐵板料理季節精選雲丹盛吸物甜品全共粗略估計有廿幾道菜埋單先千六,性價比攞滿分仲要係菜式用料、配搭與創意都唔馬虎既然廿幾道菜會隨時令略作調整我就唔一一羅列留返空間畀大家自行發掘

由舊舖小店搬大舖
菊月町嘅質素素來穩定
Teppanyaki x Omakase
同一個menu,可以兩邊都食到
幾啱我呢啲貪心人士

#爍雨,食完證實江湖傳聞非虛
真心係食到會捧腹而回嘅厨師發辦
(第一次見到諗起諧音落雨,記憶點更深lol)

由前菜先付到刺身壽司
鐵板料理季節精選雲丹盛吸物甜品
全共粗略估計有廿幾道菜
埋單先千六,性價比攞滿分
仲要係菜式用料、配搭與創意都唔馬虎

既然廿幾道菜會隨時令略作調整
我就唔一一羅列