2022-03-24
呢兩日香港又凍咗,想打邊爐 了🌬舊年醉金渦試業嘅時候拜訪過。裝修格局行低調平實路線,有VIP房,私隱度高,性價比更高。老細之一嘅A哥好好客,介紹咗好多靚嘢俾我哋食。據聞餐廳主廚出身於廣州老牌酒家——陶陶居,對餐廳出品水準自然高要求。呢一點由佢哋嘅火鍋湯底同邊爐料都可見一斑。當日試咗❝牛蹄湯底❞,市面上較少見到有。或者係因為處理步驟太複雜太耗時,齋係要將牛蹄熬至軟身,就起碼要用上七八個鐘。香港多數嘅邊爐以量取勝,對於呢啲功夫位、細節位,有忽視都係無可厚非。牛蹄湯底香氣十足,膠原蛋白好豐富,食完個口會有漿住嘅感覺,呢個價錢齋飲個湯都抵。🤤有靚湯底自然需要靚邊爐料,A哥誠意推介我哋試吓佢哋嘅❝本地頂級手切牛肉❞,原來係騸牯牛!每日全港供應得30隻,食到就是賺到了🤤騸牯牛即係細細個就被閹咗嘅牛,油脂分佈極佳,比起一般牛肉嘅味道更濃更香,烚幾秒至medium就食得,入口即溶,油脂香四溢,美味至極。值得一提嘅仲有佢哋嘅響鈴,係廚房新鮮即炸🤩A哥教我哋,其實熱辣辣嘅即炸響鈴,直接沾砂糖食更為美味,味道似沙翁,但係十分香脆,我估香港冇幾個地方可以食到!🤫另外佢哋嘅其他邊爐料,如手打肉丸、魚滑、即炸魚片
另外佢哋嘅其他邊爐料,如手打肉丸、魚滑、即炸魚片頭、魚皮等亦值得一試,所有材料都十分新鮮!
我個人認為,高質嘅邊爐其實係完全唔使點任何醬料,因為湯底嘅味道同食材本身嘅味道已經夠味,再點醬料反而遮蓋咗食材本身嘅味道。喺醉金渦打邊爐,應該可以慳唔少豉油🤣
貴又唔係比連鎖邊爐貴好多,呢個價錢食到呢個質素,抵到爛。