2022-03-14
🍴 陳通記🥄• 今次嚟到位於長洲嘅陳通記✨一直都想食好耐但係咁啱早兩三次去長洲都冇開🥺今次夾啱時間你終於可以試到!!😋聽講佢嘅沙嗲湯底好濃郁!一於試吓係咪真係咁出色🤩————————————————❶ 沙嗲雞翼米通 $34沙嗲湯底的確好濃郁 好香花生味 仲飲到少少一粒粒嘅花生🥜 米通索晒啲湯汁 而且煙煙韌韌 幾特別加上坊間好少見🥺個人覺得米通值得一試‼️ 雞翼大約有四件 有輕微煎香 但普普通通冇咩特別🤣 整體份量好多 而個沙嗲湯都算唔錯 幾出色😋嚟嘅時候好期待會唔會好驚艷🥺 但係覺得有少少過度吹捧 未去到咁誇張地好😂個人覺得都係榮記沙嗲煲仔好食啲🤣🤣❷ 鮮牛蛋治 +烘底 $24麵包烘完之後有點焦香 入面嘅雞蛋和牛肉好嫩滑牛肉首先搗亂再和雞蛋煎成一塊🥪 煎完後夠晒厚實 而且仲有少少蛋汁✨❸ 沙嗲鮮牛肉出前一丁 $40牛肉脂肪唔多 但係入口一啲都唔韌 亦都冇筋🐮會食到牛肉嘅質感😋 同埋米紙訪問時老闆話冇加鬆肉粉 而且用新鮮牛肉👍🏻但個人覺得牛肉同個湯底有啲分離咗🥺可能因為牛肉唔多沙嗲味😢 不過整體性價比都好高 因為牛肉份量非常多✨ ➍ 西多士 $24 可以揀咖央或花生醬 今次我哋揀咗花生醬😋
❶ 沙嗲雞翼米通 $34
❷ 鮮牛蛋治 +烘底 $24
❸ 沙嗲鮮牛肉出前一丁 $40
➍ 西多士 $24
可以揀咖央或花生醬 今次我哋揀咗花生醬😋上面仲有牛油同埋蜜糖🍯炸得幾香 而且啱啱好🤣食嘅時候都幾有罪惡感😋
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10