餐廳: 嶺南樓
資訊:

2023-09-26 1426 瀏覽
今次發現咗一間比市面上超平既飲茶🫖,性價比超高‼️‼️就系位於嶺南大學入面既嶺南樓!茗茶每人只系$6🤩。記低咗午市點心價錢比大家參考🤩👍🏻:🥢小點:$16🥢中點:$19.8🥢大點:$23.8🥢特點:$27.8🥢頂點:$31.8🥢花膠蟹肉灌湯餃(頂)灌湯餃真係必叫🤩‼️‼️‼️因為頂點只係$31.8,好抵!!!而且有一嚿都算大既花膠😆,灌湯餃內有少量蟹肉,性價比很高😍。🥢雪山叉燒餐包(大)一口咬落去,feel到微暖,包外面少少,內有足料叉燒,正👍🏻!🥢醬霸蒸鳳爪(大)一見到啲鳳爪非常肥美🤩,浸住啲鼓汁醬,好味😋!🥢蜜汁叉燒腸粉(頂)可以用「皮簿餡靚」四個字形容😆😋。碟上係水墨畫圖案再加埋啲鼓油就好似真係令成幅畫栩栩如生🤣!🥢瑤柱蛋黃珍珠雞(特)啲飯軟硬適中,都算足料,入面都有幾大粒蛋黃,不錯不錯!🥢大良椰汁炸鮮奶(頂)超好食呢🤤!!!炸得香脆可口,必叫‼️‼️‼️🥢香煎蘿蔔糕(中)好香,蘿蔔糕煎得都算金黃色😋,外脆內軟,好味😋!🥢香麻煎堆仔(中)熱辣辣,好食🤤!🥢班蘭軟糕(小)無咩特別,普通班蘭糕~🥢潮州蒸粉果(中)我爸爸至愛,而我唔鐘意食,佢話好好食🤣。我見啲粉果晶瑩剔透咁,好多餡,應該真係唔錯既😂🤣
🥢小點:$16
🥢中點:$19.8
🥢大點:$23.8
🥢特點:$27.8
🥢頂點:$31.8

🥢花膠蟹肉灌湯餃(頂)

🥢雪山叉燒餐包(大)

🥢醬霸蒸鳳爪(大)
一見到啲鳳爪非常肥美🤩,浸住啲鼓汁醬,好味😋!

🥢蜜汁叉燒腸粉(頂)

🥢瑤柱蛋黃珍珠雞(特)
啲飯軟硬適中,都算足料,入面都有幾大粒蛋黃,不錯不錯!

🥢大良椰汁炸鮮奶(頂)
超好食呢🤤!!!炸得香脆可口,必叫‼️‼️‼️

🥢香煎蘿蔔糕(中)
好香,蘿蔔糕煎得都算金黃色😋,外脆內軟,好味😋!

🥢香麻煎堆仔(中)
熱辣辣,好食🤤!

🥢班蘭軟糕(小)
無咩特別,普通班蘭糕~

🥢潮州蒸粉果(中)
我爸爸至愛,而我唔鐘意食,佢話好好食🤣。我見啲粉果晶瑩剔透咁,好多餡,應該真係唔錯既😂🤣~

總結:今次飲茶對我地嚟講幾有驚喜呢😍,價錢實惠,好似發現咗一個隱世平價茶樓🤣(雖然嶺南大學學生或職員對嶺南樓不會陌生😂)。而且都算近我地屋企,相信以後飲茶都會嚟嶺南樓了😆。⚠️大家要注意始終嶺南樓係大學範圍,入座安排會以校內師生優先,建議大家想試既話可能要星期六日啊❗️(平日午茶&下午茶都係人潮高鋒期喔~)⚠️