自從開番晚市堂食,係銅鑼灣食完晚飯仲可以繼續下一場咁去食甜品🥰今次就黎到呢間源自京都,一間有二百多年歷史既抹茶老店,試試佢地既抹茶甜品🤤◦ 特濃抹茶雪山 ($98)綠色抹茶刨冰上面有一球抹茶雪糕好濃郁,份量都幾大兩個人食岩岩好🤣同時仲會送上一杯好濃郁既抹茶醬,建議邊食邊倒醬,因為中間既刨冰係冇味既;食到底就會有紅豆🫘、抹茶啫喱同埋幾粒煙韌白玉;刨冰刨得幾幼細,入口即溶,夏天食真係透心涼😙◦ 香港限定芭菲 ($98)呢份芭菲最頂既抹茶雪糕同雪山個球雪糕比較就奶味比較重,但變相口感就比較滑D,然後就落到煙韌白玉同埋抹茶奶凍、同埋脆米,呢三樣連埋雪糕一齊食都滋味😘再下一層就係忌廉同兩粒士多啤梨🍓,最底就係抹茶啫喱,一層一層唔同既感覺幾特別幾有層次😛裝修主要係日式木系風格,整體感覺好舒服休閒;見餐廳仲有唔少抹茶同埋焙茶甜品例如卷蛋同埋珍珠奶茶🧋,希望下次有機會再黎試試😝📍京林屋 Kyo Hayashiya銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1203號舖 (到訪分店)太古太古城太古城道22號明宮閣地下G406號舖

◦ 特濃抹茶雪山 ($98)

◦ 香港限定芭菲 ($98)

📍京林屋 Kyo Hayashiya
太古太古城太古城道22號明宮閣地下G406號舖
2022-05-04
$110 (宵夜)