2021-06-14
早排同朋友誤打誤撞去左間💛西餐,呢間西餐低調地居於大坑嘅盡頭(近銅鑼灣嗰邊),喺呢度打滾咁耐,我從來都唔知有呢間野!😮老闆係外國人,環境靜靜地,有蠟燭,幾好feel有啲似私房菜😙晚市選擇唔多,可以揀單點,或者跟餐,a la carte其實同set根本上係一模一樣,仲要無咁抵~比預期超岀預算,但一場來到,咁當然叫set啦,乜都試下😗Dinner Set $499人頭〔Starter: Scallop with Romesco sauce & baked buttered oyster with Bloody Mary sauce 🧈🦪〕其實幾驚喜!因為前菜竟係生蠔、帶子,感覺幾重本~我同朋友本身都唔太食生蠔,但真係幾好食同鮮味,配埋bloody Mary酸酸甜甜好好食呀🤤第一次食西班牙羅曼斯可醬,原來漁民愛以此醬配海鮮,喺香港真係好少見!〔Starter: Italian meatball〕食落Juicy,咬落去肉質有啲鬆散,感覺係自己手揑整的,不是最好,但都可以〔Soup: 是日餐湯菇湯〕Creamy,正常發揮〔Main: Argentian Rib eye🥩〕肉眼都煮得唔錯,完全唔會
Dinner Set $499人頭
〔Starter: Italian meatball〕
〔Soup: 是日餐湯菇湯〕
Creamy,正常發揮
〔Main: Argentian Rib eye🥩〕
肉眼都煮得唔錯,完全唔會太韌太老,而且都保留左肉汁,份量好夠~食左少少朋友嘅Iberico porkchop,我覺得仲好食,好肥美嘅豬呀~配菜嘅茄子又係醃煎過,好香口🍆
〔Dessert: Blueberry cake 🫐〕
非常有homemade feel嘅美式藍莓蛋糕,濕潤但就偏甜,餐廳service唔錯,幫我地寫左Happy Birthday慶祝💛
House wine、Prosecco、Chianti🍷per glass買一送一
整體感覺:
平心而論,定價偏高,呢個價錢都可以有好多選擇~不過食落6-course dinner,仲要好食、有誠意(前菜係生蠔帶子喎!想點先🤓)食得飽同滿足嘅🤤不過我諗就比較岩大時大節嚟慶祝食岩feel d
〔評分區〕
🍜食物質素: 4/5