2022-02-10
@kan.teen之前已經自己黎獨(毒)食過一次船麵 今次再帶埋朋友黎 試吓個巨型炸髀同埋但撈麵係咪一樣咁好食先~.炸雞髀船麵即叫即炸 大概等10分鐘 嚟到嘅時候真係熱辣辣☀️食落都好脆 我覺得個味道有啲似麥X勞嘅脆香雞翼🍗再點埋個泰式辣醬 還原度有90% 不過呢隻炸髀Juicy啲💦始終即整是有唔同的!呢個試左撈麵 麵底係蛋麵🥢同平時食雲吞麵嘅竹昇麵麵質相近 好爽口 我好中意呢個麵質 而且呢個撈麵汁勁正 有印尼撈麵嘅甜醬油味+佢哋嘅自家製辣醬🌶辣辣地 超上癮 兩三啖就食曬成碗了💨再飲埋個泰式奶茶中和下辣度 泰爽了❄️跟住就食呢個船皇船麵 配料十分豐富,有: 牛腩、肥牛、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉片、豬肉丸、豬膶。係咪好抵呢🤪呢個湯麵我就叫咗河粉底 已經唔係用一條條例形容 係一片片超大片河粉 好有泰國特色🇹🇭不過其實我最鍾意係佢哋嘅藥材味湯🍲,先用牛骨熬製3小時,再加入香葉、香料、班蘭葉、枸杞等熬製8小時。湯底濃郁 呈深啡色飲落牛味濃 甜甜地 未必每個人都接受到藥膳味 但我覺得佢哋知味道容易入口 唔會過分濃烈!.💸人均:$100有找———@torcharmhk📍船皇 (謝斐道) (銅鑼灣)銅鑼
💸人均:$100有找
———
@torcharmhk
📍船皇 (謝斐道) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道526號地舖
#kanteen銅鑼灣 #kanteen良心幫襯 #kanteen泰國菜