2022-09-17
呢間餐廳擁有茶記嘅沙嗲牛,又擁有cafe嘅封門柳,連burger都係由平安包配上近年成日講嘅「未來豬肉」,望住份menu實在花多眼亂,有一種新衝擊,最後揀咗好多野食,超飽超滿足。餐廳裝潢妨效咗cafe打卡嘅精髓,有一片花海牆,仲有粉紅粉綠嘅牆壁、可愛波波燈,可惜當日食堂人氣滿滿,影環境照真係有啲困難,大家不妨親身去拜訪吓🤭✨✍🏻 /未來豬肉漢堡長洲平安包配美式炸薯條▫️粉紅草莓雲朵 +HKD15▪️價錢:HKD88▪️美味指數:♥♥♥♥♡見到個平安包造型好過癮,即刻叫嚟打卡,順便試吓所謂嘅「未來豬肉」。「未來豬肉」食落去有啲似蔬菜餅,見到有粟米、青豆,其他就唔知咩嚟(笑),但味道係ok嘅!個平安包都幾厚,食落有少少煙靭,仲配有海量脆卜卜薯條。跟餐加15蚊就可以試埋個特飲,「粉紅草莓雲朵」上面有勁多cream,成個套餐就係for打卡🤭✨✍🏻 /燒美國頂級封門柳▫️廚師發辦沙律▫️是日精選餐湯▫️紅豆冰 +HKD15▪️價錢:HKD168▪️美味指數:♥♥♥♥♥見menu簡單介紹咗「封門柳」:每隻牛只有一條Hanging Steak,「封門柳」即係牛嘅橫膈膜邊上嘅肉,油花少,肉味濃。我哋試咗7成熟嘅封門柳
✍🏻 /未來豬肉漢堡長洲平安包配美式炸薯條
▫️是日精選餐湯
▫️紅豆冰 +HKD15
▪️價錢:HKD168
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
見menu簡單介紹咗「封門柳」:每隻牛只有一條Hanging Steak,「封門柳」即係牛嘅橫膈膜邊上嘅肉,油花少,肉味濃。我哋試咗7成熟嘅封門柳,嚟到就覺得贏過某啲cafe了,牛扒煎得非常靚,而且食落仲有陣炭燒味,配埋烤蒜,十分滋味!至於個餐湯都好足料,食到起碼8粒蜆仔,沙律亦有三文魚,加埋茶記mode嘅紅豆冰,完滿🫶🏻✨
✍🏻 /川式麻辣三菇炒黑毛豬
▫️老火養生燉湯
▫️白飯
▫️熱飲
▪️價錢:HKD98
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
呢碟啲黑毛豬好正,有啲似火鍋配料,一大片,仲有好多片添!不過最好味嘅都係呢度嘅老火養生燉湯,超多蟲草花,嚟到必飲🫡✨
✍🏻 /冬蔭公腐乳醬雞中翼
▪️價錢:HKD48 /6隻
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
呢款口味嘅雞翼比較少見,所以叫咗碟嚟試吓。一碟有6隻,每隻都熱辣辣,個醬料都好過癮🫣✨