前排見到有人介紹呢間嘅午市$388十五品omakase,感覺好抵,即刻book了,估唔到完全超乎expectation有水準!❣️用午市sushi set 價錢,食到omakase,的確好親民❣️食材用心講究,有部份壽司更加有驚喜!1. 先付- 水雲配酸酸地醬料,係開胃refreshing之選2. 茶碗蒸- 滑香蒸蛋內有蟹肉、菇等,口感幾好3. 刺身薄切(1品)- 當日刺身係🐟鹿兒島間白魚,配上酸汁啫喱同海苔,更能突出魚肉鮮甜味道。- 魚肉晶瑩剔透,無做熟成,食落去比較有口感🍣所有壽司用上山形縣女王米,軟熟的來口感煙韌:4. 宮城帆立貝✨✨✨✨- 配上青檸令帆立貝鮮甜味道更突出,質地厚實有口感5. 沖繩產笛鯛- 肉質有嚼勁,配上油脂香6. 刺身級銀鱈魚✨✨✨✨- 微微燒香過,肉質入口即溶,口感暖暖的,滿口油脂香+鮮甜味道,好🈵️足7. 島根縣池魚✨✨✨✨✨- 係非一般嘅池魚!用上年幼池魚,肉質係超級嫩,少少入口融化感覺,滿口鮮甜味道☺️中間再夾上京蔥,鮮味更出8. 活八爪魚 - 只係以青檸調味,都已經夠鮮甜9. 赤身❤️- 口感好軟嫩,幾鮮甜10. 奄美大島 chitoro❤️- 「奄美大島」係過

❣️食材用心講究,有部份壽司更加有驚喜!

1. 先付

- 水雲配酸酸地醬料,係開胃refreshing之選

2. 茶碗蒸
- 滑香蒸蛋內有蟹肉、菇等,口感幾好

3. 刺身薄切(1品)
刺身薄切

- 魚肉晶瑩剔透,無做熟成,食落去比較有口感

🍣所有壽司用上山形縣女王米,軟熟的來口感煙韌:

4. 宮城帆立貝✨✨✨✨
宮城帆立貝

- 配上青檸令帆立貝鮮甜味道更突出,質地厚實有口感

5. 沖繩產笛鯛

- 肉質有嚼勁,配上油脂香

6. 刺身級銀鱈魚✨✨✨✨
刺身級銀鱈魚

7. 島根縣池魚✨✨✨✨✨
島根縣池魚

8. 活八爪魚
- 只係以青檸調味,都已經夠鮮甜

9. 赤身❤️
赤身

- 口感好軟嫩,幾鮮甜

10. 奄美大島 chitoro❤️
奄美大島 chitoro

- 「奄美大島」係過百年吞拿魚供應商,唔怪得幾出色!
- 中toro口感軟香,入口即溶無油膩感,仲甜甜地,正!

11. 赤蝦❤️
赤蝦

- 口感好爽甜,厚身,完全無expect道食落去係超級鮮甜,真係比較少見😋

12. 火炙蝶魚
- 師傅講笑話「要一啖食落口,隻碟留比佢」。
- 蝶魚燒香過入口即溶,配秘制醬油,令香口味道昇華

13. 吞拿魚蓉手卷❤️

- 入面滿滿吞拿魚蓉,飯量適中,配上香脆紫菜,配搭一流。特別鍾意入面吞拿魚蓉味道鮮甜😋

14. 面豉湯
- 入面有菇、豆腐,幾足料

15. 甜品

- 綠茶紅豆蕨餅,口感煙韌,甜度適中

的確係抵食omakase 之選,下次再約朋友來❤️
刺身薄切
宮城帆立貝