2022-09-20
《#Cafe_taltal |#SheungShui_taltal 》🇭🇰 𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 ℂ𝕒𝕗𝕖 @ 𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕊𝕙𝕦𝕚極少去上水嘅我,整完身份證想搵個地方坐一陣飲杯咖啡☕️喺上水廣場兜咗幾個圈之後先發現所有食肆集中晒喺5樓😂正當想走之際,就俾我見到呢間Cafe,人唔多而且座位都幾足夠。❥ 手沖咖啡 𝐏𝐨𝐮𝐫 𝐎𝐯𝐞𝐫 - 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 𝐄𝐭𝐡𝐢𝐨𝐩𝐢𝐚 (𝐀𝐥𝐚𝐤𝐚 𝐇𝐞𝐢𝐫𝐥𝐨𝐨𝐦𝐬) | $𝟕𝟖用上靚靚食具嘅手沖咖啡,店員上咖啡時有介紹咖啡嘅味道亦另備一杯細細的咖啡粉比客人聞一聞,又有杯清水比客人清一清食物味先飲。不過呢款咖啡豆就味道冇咁突出,citrus味較淡。❥ 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲窩夫 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 | $𝟒𝟖只有一款Waffle選擇,簡單Waffle+蜜糖&藍莓已經好滿足!一碟4件熱辣辣嘅Waffle,放上藍莓🫐唔酸又大粒,如果可以跟果jam俾客人揀就好了😋❥ 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲鬆餅 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐌𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧 | $𝟐𝟒男朋友之後嚟到叫咗個Muffin🧁上枱熱辣辣,見到表面烤到金黃色,又有朱古力粒。切開入面仲有nuts,增加Muf
手沖咖啡
All Day 窩夫
All Day鬆餅
男朋友之後嚟到叫咗個Muffin🧁上枱熱辣辣,見到表面烤到金黃色,又有朱古力粒。切開入面仲有nuts,增加Muffin嘅口感。最緊要係Muffin唔乾,濕度剛好👍🏻
🤍 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:座位幾多🪑而且空間夠唔會好逼。午餐時間仲有意粉提供,唔似附近餐廳咁多人,所以都幾多人嚟食lunch🍝第一次到訪嘅客人完全唔會知道落單嘅地方係餐廳外面,所以要行返出餐廳再落單。正當我想order手沖咖啡嘅時候,店員竟然要我自己行入餐廳問有冇個款咖啡豆🤷🏻♀️明明佢揭開個布簾就問到,搞到我來回咗3次……
———
📍 Shop 503A, 5/F, Landmark North, 39 Lung Sum Avenue, Sheung Shui
上水龍琛路39號上水廣場5樓503A號
💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $100up