2016-12-19
平時食火鍋必食既一定係牛, 今晚去食火鍋, 碟碟都係牛! 食過呢餐之後, 更加了解牛既每一個部位, 唔同部位都有唔同既口感同味道~ 檯面上有食牛既最佳食法: 以IPAD自行落單, 落左order後店員就會拎個沙漏黎比我地倒數, 計時20分鐘內首次order就會到齊, 否則超時既order都免費唔收錢! 保證有效率, 唔會漏單! 湯底劃一一種味道, 牛骨清湯 HK$38 每位醬料 HK$10, 自由混醬, 當中有"秘制牛肉汁", 食牛配呢款醬, 牛味更加突出!呢度有牛既不同部位食到, 出面唔係周圍都有得食! 而且款式仲有咁多! 碟碟牛都係HK$48!!! 色澤鮮紅, 夠哂新鮮!!【胸口膀】 擺落火鍋15秒即食, 又爽又甜, 連帶少少根, 幾正!!我最愛呢碟!!【牛丸】 估唔到都幾甜, 而且略帶彈牙【牛骨髓】 第一次食, 初初覺得幾恐怖, 但黎到點都要一試! 質感有D似腸粉, 比腸粉更滑, 好林【匙柄】 一聽個名真係唔知咩黎, 呢款係每二人只限Order一碟, 似乎好珍貴, 所以order左碟試下~店員話呢個位係近牛既頸部位置, 食落有點o趙口【裹腱肉】 呢個部分
【胸口膀】
【牛丸】
【牛骨髓】
【匙柄】
店員話呢個位係近牛既頸部位置, 食落有點o趙口
【裹腱肉】
呢個部分不太嫩滑
【牛朴肉】
牛脂肪比較多, 所以比較juicy~
【黑百葉】
【三花腱】
唔太似食緊牛, 味道比較甘
食完呢餐後先知道食牛原來有咁多牛既學名, 有得食之餘, 仲獲益良多~