【Pentola KT|手工意粉🍝sweet dream新感受】朋友喜歡吃手工意粉,係觀塘裕民坊YM²新屋苑那邊搵到Pentola,佢哋嘅以手工意粉見稱,由意大利麵粉和本地薑九龍麵粉廠嘅麵粉混合製成,甚具特色。食咗咩? 首先係二人餐🍝意大利什菜湯味濃少少鹹,配上兩片脆多士和意大利醋,趁熱飲都幾開胃。..🍝白緹魚茄子蓉多士我喜歡緹魚嘅鹹香,配上味道較淡的茄子,放在脆卜卜嘅酸種多士上,加入埋橄欖油,唔錯嘅頭盤呢。..🍝意大利風乾火腿拼青提將火腿捲住粒青提食,都係一個樂趣。..🍝炭燒安格斯封門牛柳配燒汁薯條廚師已將封門柳切好,牛柳表層燒得乾身香口,肉質比想像中嫩滑,燒味味道調味得唔錯,點薯條食都好夾。..🍝波士頓龍蝦意粉萬眾期待嘅手工意粉出場啦!意粉麵質帶煙韌,較爽身,撈埋龍蝦汁燴成,仍然保持意粉嘅性格,而龍蝦味濃,新鮮易起肉又多膏,朋友滿意之餘仲想添食。..🍝意式肉丸扁意粉(追加部分)二人餐完畢之後,意猶未盡,再點一份意粉encore!肉丸好食,而且比預期中大粒,扁意粉麵質更具口感,手工感覺特出,可以話更見真章。..🍝cocktail “sweet dream”(追加部分)被個名吸引咗,見

食咗咩?
首先係二人餐

🍝意大利什菜湯
味濃少少鹹,配上兩片脆多士和意大利醋,趁熱飲都幾開胃。

🍝白緹魚茄子蓉多士

🍝意大利風乾火腿拼青提
將火腿捲住粒青提食,都係一個樂趣。

🍝炭燒安格斯封門牛柳配燒汁薯條

🍝波士頓龍蝦意粉

🍝意式肉丸扁意粉(追加部分)
二人餐完畢之後,意猶未盡,再點一份意粉encore!

🍝cocktail “sweet dream”(追加部分)
被個名吸引咗,見到真身更令人興奮😆
紫藍色的小玻璃杯,用小木盤上,感覺優雅。旁邊放著一小瓶檸檬汁,將檸檬汁倒進酒中,慢慢變成粉紅色!好味又好玩。
Sweet  Dream

2024-01-30