2023-07-22
呢間主打港式風味嘅多國菜餐廳🍴上年年頭喺大坑結業,半年過後,話咁快就喺銅鑼灣維園對面嘅名店坊重開,對於一眾掛住餐廳嘅手工啤🍺、大坑薯條🍟同腐乳卡邦尼確🍝係好消息!🥳🥳🥳 新店繼續由少爺啤酒廠嘅班底主理,店內有著26 個啤酒龍頭,專門提供少爺啤酒廠以及世界各地酒廠出品嘅啤酒🍺。除咗啤酒外,餐廳最令人印象深刻莫過於一眾賣相邪惡、充滿港式風味嘅佐酒小食😈,真係好啱放工後同同事嚟happy hour,把酒談歡。🍻🍻🍻 🍟大坑薯條 ($88)講佢係舊店名物真係絕對唔誇張!幼身薯條即叫即炸,加上孜然、高菜、乾辣椒,味道惹味!🤤🤤🤤 🐮麻辣牛舌 ($58)凍食前菜之一,牛舌煮得夠軟腍,薄薄一片吸晒麻辣汁,愛辣人士會好鍾意。😏😏😏 🦐紅油蝦餃 ($98)自家製嘅蝦餃,皮夠薄,入邊包住爽口彈牙嘅蝦滑,配上水牛醬,值得一食。 👍🏽👍🏽👍🏽 🧇炸雞香蔥窩夫 ($148)餐廳嘅新菜式,賣相極之好邪、吸睛!香蔥窩夫嘅感覺有啲似食緊蔥油餅,不過食晒成份主食,確實會太飽。 食得以上全部咁濃味嘅食品,當然要配襯番杯啤酒啦!🍺阿叔唔太鍾意太重麥味嘅啤酒,呢杯Classic (5%) 同The Cool Kids ($6
🍟大坑薯條 ($88)
🐮麻辣牛舌 ($58)
🦐紅油蝦餃 ($98)
🧇炸雞香蔥窩夫 ($148)
食得以上全部咁濃味嘅食品,當然要配襯番杯啤酒啦!🍺阿叔唔太鍾意太重麥味嘅啤酒,呢杯Classic (5%) 同The Cool Kids ($6.5%) 味道清爽易入口,啱晒我口味! 😙😙😙