2004-10-31 19 瀏覽
今晚同老公專程來試拉麵, 先點了個$158的套餐: 兩碗扎榥拉麵及三種小食, 由於我們選擇了其它麵款, 所以各加咗$10. 之後叫咗支Sake(其實老公只是陪我飲小小應酬吓我). 首先來了個鹽燒秋刀魚, 外皮燒得很脆很香口,肉質都OK! 而另兩個小食則打孖叫了什錦串燒(雞翼,雞軟骨,大蔥及東菇), 大蔥燒很清甜, 雞軟骨亦有水準, 香脆得來又Juicy(不會太乾), 至於東菇及雞翼不知是否遲咗吃的關係, 不大香口. 清晒啲小食後, 再追加咗個細炒飯, 味道都過得去.值得一讚是服務員非常細心及友善, 一路留意住我們吃的進度以確保出拉麵的時間啱啱好! 平心而論, 麵質的確是有水準, 爽滑兼彈牙, 並不是間間鋪都捨得用此上等貨色. 可惜的是湯底及义燒, 其實湯底的麵鼓味很濃, 斎飲湯就OK, 但同啲麵配埋就顯得唔夠咸, 另外湯面亦少了一層油, 令到碗麵欠缺了油潤感. 至於义燒就太廋, 沒有入口鬆化的感覺. 若然在這兩處上再下工夫, 就真係接近完美啦!