2021-05-19
成日都會到尖沙咀行街但係成日都諗唔到喺尖沙咀食咩好~本身諗住食日本嘢 但係朋友想食火鍋喺附近搵到呢間台式火鍋店睇到價錢都係大概$88一位所以我哋就入咗嚟啦大概下午 3:30鬆啲,成間舖頭只有兩台客人,大量位置任坐,冷氣夠晒厲害吸引到我哋,因為大熱天時行到身水身汗,一坐低即刻好快就冇咁熱啦,夏天食火鍋🍲 餐廳必須冷氣要夠勁先至得如果唔係食到成身汗會好辛苦見到首先要揀咗個鍋先,之後揀要食飯或者食粉絲,配埋嘢飲先至$88,如果唔加錢嘅話呢就可以飲紅茶或者綠茶🍵本身我想叫麻辣鍋嘅但係我又怕太過辣,佢每一個鍋已經定好晒入面有啲乜嘢配料,我見到麻辣鍋入面有鴨血同埋米血糕,見到個鍋有兩樣我唔食嘅嘢已經費事叫呢個鍋啦所以我揀咗要蒜香牛肉鍋,朋友叫咗麻辣鍋,同埋沙茶牛肉鍋,每人一個鍋而且個火好大好犀利,我覺得我個蒜香牛肉鍋個湯唔夠濃郁,配料雖然都幾多但係其實每一樣嘢只係得一粒,如果可以俾我自己選擇配料嘅話我覺得會更加好因為牛肉一早已經係個鍋入面所以好快已經熟晒我唔想個牛肉變得太老嘅話我就要逼住即刻食晒牛肉先可能呢個就係個火鍋全部野一煲過嘅唔好處自己可以調配沙茶醬豉油同埋蒜蓉等等,點下個醬汁我覺得都幾好食
但係成日都諗唔到喺尖沙咀食咩好~
本身諗住食日本嘢 但係朋友想食火鍋
喺附近搵到呢間台式火鍋店
睇到價錢都係大概$88一位
所以我哋就入咗嚟啦
餐廳必須冷氣要夠勁先至得
如果唔係食到成身汗會好辛苦
見到首先要揀咗個鍋先,之後揀要食飯或者食粉絲,
配埋嘢飲先至$88,如果唔加錢嘅話呢就可以飲紅茶或者綠茶🍵
本身我想叫麻辣鍋嘅但係我又怕太過辣,
佢每一個鍋已經定好晒入面有啲乜嘢配料,
我見到麻辣鍋入面有鴨血同埋米血糕,
見到個鍋有兩樣我唔食嘅嘢
已經費事叫呢個鍋啦
所以我揀咗要蒜香牛肉鍋,
朋友叫咗麻辣鍋,同埋沙茶牛肉鍋,
每人一個鍋而且個火好大好犀利,
我覺得我個蒜香牛肉鍋個湯唔夠濃郁,
配料雖然都幾多
但係其實每一樣嘢只係得一粒,
如果可以俾我自己選擇配料
嘅話我覺得會更加好
我就要逼住即刻食晒牛肉先
可能呢個就係個火鍋全部野一煲過嘅唔好處
自己可以調配沙茶醬豉油同埋蒜蓉等等,點下個醬汁我覺得都幾好食😋
我覺得我自己個湯好淡
所以呢試吓朋友嘅麻辣湯底,我發現麻辣湯底好味好多
不嬲食油炸鬼都係食粥先至會食,估唔到打邊爐食油炸鬼都幾特別幾好食😋
我同個女仔朋友都食唔晒 份量都幾多
我同個女仔朋友都加咗錢要特飲,
我叫咗奶蓋抹香綠茶🍵 但係我唔係太建議大家叫佢呢杯嘢,因為個奶蓋呢味道比起平時喺街飲嘅台式奶茶店難飲,佢唔夠香奶味,只係一口死甜
溝埋綠茶都無法平衡那種過甜的感覺,
朋友叫咗香芋珍珠奶茶,味道比較好~