2018-10-13 50 瀏覽
好耐冇去過韓國街嗰邊,今日約咗朋友喺尖沙咀食飯,但我地諗咗好耐都唔知食咩好,就特登行過去韓國街睇下有咩食,估唔到竟然開咗間台灣野喺度,我同朋友對佢既一人一鍋幾感興趣就揀咗呢間。有九款既鍋可以揀,一個set包鍋同飯或者粉絲,價錢唔算太貴,但如果包埋飲品就更加好。仲有其他小食、配料同飲品可以嗌。因為想食牛肉,所以揀咗香蒜牛肉鍋,再配粉絲。配材都幾多,有牛肉片、甜不辣、牛丸、蟹籽丸、粟米、豆腐、炸枝竹等等,真係講都講唔晒。湯底味道亦都唔錯,雖然係用蒜香做主題,但都唔會話太濃味。朋友揀咗黑麻油雞鍋,試咗一啖嗰湯底,都真係幾重麻油味同有少少酒味,味道幾特別。小食叫咗炸花枝丸同鹽酥雞,炸花枝丸加埋泰式辣醬完全係絕配;鹽酥雞外鬆內嫩,味道唔錯,不過一定要趁熱食。飲品方面,叫咗金桔檸檬梳打同巨峰提子梳打。金桔檸檬梳打好fresh唔會覺得好甜,幾推薦。

仲有其他小食、配料同飲品可以嗌。

• 香蒜牛肉鍋