2022-08-26 400 瀏覽
似有還無的八號風球遠去,同事老細都選擇work from home,  我就選擇返工,因為返左都無皇管^^仲可以食個long lunch! 今日想遠離人群,所以來到這在位於graham street 斜路的小店,這小街一向比較安靜,自己一個悠悠閒閒食個包就最好不過。兩年前來過一次,印象是奶昔好好味,漢堡包都不錯,不知今次如何?一個人都沒有! 日本人店長說可能是台風的關係,今天沒有甚麼客人,我是第一個客人(而店裡亦只有我一個) ,平日lunch都多寫字樓的人來聚餐,今天影都不見。店長推介了新的menu給我,原來除了一般set lunch, 仲有自選材料的smash burger,雖然好肚餓,亦可以加錢要大份patty,不過我也是選了最基本的patty。不過topping我就決定放肆了!!!  topping 選擇有13樣,普通如煙肉, 牛油果, 烤洋蔥, 磨菇, 蛋等等,但如果想特別D既,亦有其他舖頭比較少見既泡菜, 炸洋蔥圈, 以及辣牛肉肉醬芝士迷如我,就一定好開心,因為有三種cheese可以揀!  最驚喜是,有Camembert Cheese!!! CAMEMBERT Cheese?

不過topping我就決定放肆了!!!
CAMEMBERT Cheese??!
我的最愛!! 加入漢堡包會是甚麼味道??

立刻鎖定cemembert cheese,炸洋蔥圈, 就order了。

店員送上沙律及湯,小小作為前菜都不錯! 湯的味道也好很,不算濃郁但十分醒胃。

主角來了!  咁巨型既??? (個心即刻唱 la la la la la 進擊の巨人首主題曲)
My tailor made burger

主題是smash burger應該是壓扁佢大大啖咬落去吧??

不過我始終放棄了,太大根本smash 也smash 不到。最後先挑出幾塊洋蔥圈點茄汁食^^
洋蔥圈即炸好脆口,估唔到夾入包口都一樣好fresh! 不過建議大家真的要盡快食,因為洋蔥圈本身好快淋。
大大口咁食, 所有材料都好出色,牛肉patty又juicy多汁,不過我最期待既camembert cheese呢?
慢慢, 慢慢, camembert cheese既獨有味道終於散發出來,果然香濃,其他材料爭住出場既時候,camembert cheese悠然慢步踏入,不過足夠令人留下深刻印象!

一人漢堡lunch好滿足,最後埋單都係$110, 係中環來說太超值了。
下次再來飲佢地既奶昔,今天太飽。

我其實本人好鐘意fish burger,問店長佢地日後既自選材料會不會加入炸魚,佢話會呀,仲可能會加入唔同既醬汁俾人揀。
那麼我又多一個機會再來了。
不過希望下次是多人漢堡之境,不用自己一個默默食啦。
2022-08-25
My tailor made burger