秋天意漸濃意味住好快又要進入打邊爐灼灼灼季節喇 😙 宜家好似越嚟越多一人火鍋店,鐘意幾時打邊爐都得,唔晒自己準備架餐~就咁行入去揀好湯底就會有滿滿一鍋嘅嘢食送到你面前 🤤 近排呢啲火鍋店終於開到嚟西灣河 😆 同其他店比較呢到嘅價錢確係抵食嘅~😛 有11款湯底任揀,濃味到清淡啲嘅蔬菜為主嘅都有,每客火鍋會包一份麵食(米粉拉麵等等自己揀) 之後自己亦可以再加料嗌食材,餐仲包飲品添!沙茶雞髀肉小火鍋 ❤️ ($72)想好餸啲嘅話我會推薦呢個,有多啲肉食。沙茶醬湯底淥到最尾會更加濃郁,所以建議可以留返一株粉最後先夾起就可以索晒湯底嘅餘韻。最滿意嘅雞髀肉要大推因為真係好嫩滑 😎 肥牛都唔錯,幾大塊同埋肥瘦相間,雪花紋算係咁 😚 其他嘅材料就主要都係蔬菜類嘅多。整體嚟講呢個湯底我覺得幾入味,應該好多人都會啱食台灣卜卜蜆小火鍋 ❤️ ($72)媽媽子嗌嘅卜卜蜆有少失望因為蜆真係可以多番啲~😅 呢個湯底就走更加清淡嘅路線,冇嘅各人口味唔同,呢個都一定有自己 market 不過配料方面就感覺冇咁豐富,唯一嘅肉類係幾隻蜆同台灣腸薄片......可以話全部都係蔬菜 😛 同上面嘅沙茶鍋比多咗藥膳性質嘅蟲草花,同涼

沙茶雞髀肉小火鍋 ❤️ ($72)

沙茶雞髀肉小火鍋

台灣卜卜蜆小火鍋 ❤️ ($72)
媽媽子嗌嘅卜卜蜆有少失望因為蜆真係可以多番啲~😅 呢個湯底就走更加清淡嘅路線,冇嘅各人口味唔同,呢個都一定有自己 market 不過配料方面就感覺冇咁豐富,唯一嘅肉類係幾隻蜆同台灣腸薄片......可以話全部都係蔬菜 😛 同上面嘅沙茶鍋比多咗藥膳性質嘅蟲草花,同涼性嘅冬瓜。感覺呢個系健康版嘅火鍋,冇咁熱氣。餐仲包埋飲品,另外可以加錢點特飲
台灣卜卜蜆

加料區
日式章魚餅 ❤️ ($12)
章魚餅比魚腐更加漿口 👍 魚味香濃而且吸晒湯水後發大咗有啲關東煮味 🤗 幾好食
沙茶牛肉 ❤️ ($18)
見本來湯煲肉類唔太多,見有呢個已經醃好嘅沙茶牛肉就嗌嚟試下,用嘅係肉片,比肥牛彈牙
魚皮餃 ❤️ ($12)
同平時嘅魚皮餃冇乜分別 😙 純粹過吓口癮
鮮蝦雲吞 ❤️ ($12)
雲吞 size 正常,算皮薄,蝦肉爽口,整體OK
花枝丸 ❤️ ($12)
其實我自己鍾意食咬落淋淋地冇咁彈牙嘅墨魚丸多啲~但佢哋呢款係後者,比較似魚蛋
盆栽香芋奶茶

用餐優惠