2014-01-28
今日放早,早左成個鐘個friend先出到黎同我去買波鞋,未到時間一條友最初諗住食個下午餐,行左幾間茶餐廳都唔知想食咩。anyway,最後決定係試下一人串燒。餐廳佈置好舒服,所有嘢都係黑白為主再用紅色做highlight,餐檯,餐牌,鹽同胡椒粉樽,連牆身嘅畫都係黑白紅三色。非常細心的設計,值得欣賞!串燒選擇好多,我專登揀啲細份量啲嘅,精心挑選之後order左三碟,有香草牛油燒花甲,海鹽燒瀨尿蝦同秘制大蔥雞串。先講花甲,雖然花甲唔係好大但係連同青椒紅椒一齊燒係真係唔錯,同泰國啲燒唔同,呢度無同醬料一齊上,相反地咁先食到新鮮嘅花甲味。燒瀨尿蝦係我今個下午茶嘅最愛,瀨尿蝦超級大隻,廚師燒得剛剛好,啲肉好好食,好實,由於瀨尿蝦size唔細,都幾多肉食下。我加左啲胡椒一齊仲香啲添!最後輪到飽肚啲嘅大蔥雞串,同樣地廚師燒得剛剛好,大蔥咁燒法都係第一食,加有小小鹽鹽嘅醬料味,雞肉連同燒到香口嘅大蔥一齊食落口,好夾,值得一試嘅。